Japonya’nın başkenti Tokyo’da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Japonya İş Federasyonu (KEİDANREN) tarafından, Türk ve Japon Şirketlerin Üst Yöneticileri (CEO) Buluşma Toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, son yıllarda iki ülke arasında ticarette artış olduğunu fakat buna rağmen dengesiz yapıda olduğunu ifade etti.
kolayca yatırım yapın
Japonlarla Türklerin dostluğu artmış ülkeler olduğunu, küresel ticarette belirsizlik yaşanan şu son dönemde, bu iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerinde yapılacak işbirliğinin çok önemli olduğunu söyledi.
Bakan Pekcan, “2018 yılında Japonya’nın Türkiye’ye ihracatı, Türkiye’nin Japonya’ya ihracatının 8,6 katıdır.” dedi.İki ülke arasındaki ikili ticaretin dengesiz bir yapıda olduğunu ifade eden Pekcan, Türkiye olarak ticareti daha dengeli ve sürdürebilir bir yapıya kavuşturmak istediklerini söyledi. Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EOA) müzakerelerinin tamamlanmasıyla birlikte, ticarette halihazırdaki yapının dengelenmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.
İki ülke arasında ticarette olduğu kadar yatırım alanında da büyük bir potansiyel olduğunu belirten Pekcan, “Japon yatırımcıları, Türkiye’nin taşıdığı büyük potansiyeli avantaja çevirmeye ve Türkiye’ye daha çok yatırım yapmaya davet ediyorum.” şeklinde konuştu.
Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) hayata geçirilmesiyle birlikte Türkiye’deki Japon yatırımlarının önemli ölçüde artacağı düşünülüyor.Türkiye’nin eğitimli genç nüfusu, nitelikli iş gücü ve rekabetçi pazarı ile dünyanın dört bir yanından gelen yatırımlara müsait bir ülke olduğunu anlatan Ruhsar Pekcan, Japonya ile STA’nın imzalanması ve hayata geçirilmesiyle birlikte Türkiye’deki Japon yatırımlarının artacağını ifade etti.
Söz konusu anlaşmanın her iki tarafın esneklik göstermesi ile tamamlanacağını belirten Pekcan, müzakarelerin zamanında tamamlanması için her iki ülkeden iş insanlarının desteğinin de çok önemli olduğunu ifade etti.
Japonya ve Türkiye arasında müteahhitlik alanında da çok büyük bir işbirliği potansiyeli bulunuyor.Türkiye’nin müteahhitlik alanında çok başarılı olduğunu söyleyen Pekcan, Türk ve Japon müteahhitlik firmalarının üçüncü ülkelerle de yürüttükleri projelerin de güzel gittiğini aktardı. “Özellikle Sahraaltı Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu’da Türk ve Japon iş dünyası için önemli iş birliği potansiyeli mevcuttur. Bu doğrultuda, firmalarımız için ortak finansman mekanizmaları geliştirmeyi ve mevcut iş birliği seviyesini önümüzdeki günlerde daha ileri seviyelere taşımayı hedefliyoruz.” diyerek bu konudaki görüşlerini paylaştı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ise STA’nın imzalanmasının Türkiye’de yerleşik Japon firmaları dahil, iş dünyasının önünü açacağını söyledi.Japonya’nın korumacılık önlemlerinin düzenlenmesi ve uyumlaştırılmasının ikili ticaretin dengesi açısından çok önemli olduğunu ifade eden Olpak, Türk firmaları olarak Japon fonlarından yararlanmak istediklerini dile getirdi. İki ülke arasında turizm bilincini artırarak, ortak kültürü derinleştirmek için çalıştıklarını anlatan Olpak, halihazırda bir anlaşma olmadığı için Japonya’ya personel gönderiminde sorun yaşandığını söyledi.
Japonya İş Federasyonu (KEİDANREN) Japonya-Türkiye Ekonomik Komite Başkanı Kenichiro Yamanishi ise kur hareketleri başta olmak üzere Türkiye ekonomisini yakından takip ettiklerini belirtti.