Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Japonya’da Harcamalar Azalıp Tasarruflar Arttıkça Deflasyon Endişesi Yükseliyor

Japonya’da coronavirüs pandemisi süresince hanehalkı harcamaları azaldı. Bankaların mevduat hesapları yükseldi. TÜFE’deki düşüşle birlikte deflasyon korkuları sürüyor.
Japonya’da Harcamalar Azalıp Tasarruflar Arttıkça Deflasyon Endişesi Yükseliyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

İlk olarak İngiltere’de tespit edilen coronavirüsün mutasyona uğramış yeni hali Hollanda, Danimarka, Fransa, İrlanda, Almanya, Belçika, İspanya, İsviçre, İsveç, Finlandiya ve Japonya olmak üzere birçok ülkeye yayıldı.

Japonya’da Ocak ayı boyunca yeniden tırmanışa geçen vakalar, hükümetin yeni tedbirler almasını zorunlu kıldı. Uzmanlar pandemi süresince halkın harcamalarını azaltmak ve tasarrufa yönelmek gibi kriz zamanlarında uyguladıkları stratejileri izlemesinin, deflasyon korkularını körüklediğini ifade ediyor.

Ülkede salgını durdurmak için uygulanan olağanüstü hal (OHAL) durumu, tüketim harcamalarını ve enflasyonu düşürüyor.
Japonya Aralık Enflasyon Değişimi
Kaynak: Investing

Japonya’da yıllık TÜFE Ekim ayında %0,4 oranında azalırken, pandeminin etkisiyle düşüş diğer aylarda da devam etti. Kasım’da %0,9, Aralık’ta ise %1,2 oranında düşüş gerçekleşti. Halk araştırmasında, insanların para harcamamaya özen gösterdiği ve sadece zaruri ihtiyaçlarına bütçe ayırdıkları ortaya çıktı.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, deflasyonun dönmesini beklemediklerini fakat şu an genel görünümle ilgili çok fazla belirsizlik olduğunu söyledi. Hizmet harcamalarında ise keskin bir düşüş olduğunu açıkladı.

Analistler bazı ürünlere olan talebin, zayıf hizmet harcamalarının neden olduğu deflasyonist baskıları dengeleyecek kadar güçlü olmayacağını düşünüyor. JPMorgan Securities baş Japonya ekonomisti Hiroshi Ugai, tüketici fiyatlarının 2021 yılında zayıf kalmasını beklediğini ve ekonominin ilk çeyrekte kötü olacağını dile getirdi.

GCM Yatırım Banner

Japonya’da şu ana kadar 368 bin Covid-19 vakası ve 5 bin 158 can kaybı gerçekleşti. Salgının ilk kısıtlamalarının kaldırılmasıyla tüketici harcamaları toparlansa da, ikinci dalga deflasyon korkularını yeniden gündeme getirdi. BOJ her ne kadar deflasyon riskini göz ardı etse de ekonomistler ortaya çıkan verilerin, bu olasılığı canlı tuttuğunu belirtiyor.

Güncel verilere göre yemek ve eğlence harcamaları Mayıs ayından bu yana en düşük seviyelerde.
Japonya Hanehalkı Gelir Beklentisi
Kaynak: BOJ

Yemek harcamaları Aralık ayında %36, hizmet harcamaları %10, restoran %47 oranında geriledi. İçecek devi Suntory Holdings CEO’su Takeshi Niinami, tüm bar ve restoranların% 30’unun önümüzdeki aylarda zor günler yaşayacağını söyledi.

Hanehalkı gelirlerine yönelik yapılan ankette, mevcut ekonomik durumun önümüzdeki dönemde kötüleşeceğini düşünenlerin oranı %71,3 oldu. Gelecek 12 aylık dönemde ekonomik durumun iyileşeceğini düşünenlerin oranı %14,4 olarak gerçekleşti.

BOJ tarafından yapılan ankete göre hanehalkının %70’inden fazlası daha harcamalarını gözden geçirdiği sonucu ortaya çıktı. İnsanların tasarrufa yönelmesiyle mevduatlar Aralık ayında %9,3 artışla 803 trilyon yene ulaştı.

Dai-ichi Yaşam Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Toshihiro Nagahama, salgınla ilgili korkular ortadan kalkmadıkça, banka hesaplarında biriken paraların harcanmayacağını söyledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.