Japonya ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme rakamlarına dair ön sonuçlar açıklandı. Son rapora göre Japonya ekonomisi, güçlü ihracat büyümesinin ikinci çeyrekte yıllık yüzde 6′lık büyümeye katkıda bulunması ile üst üste üçüncü çeyreklik büyümesini kaydetti.
Tahminler dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin Nisan-Haziran çeyreğinde yüzde 3,1 büyüme kaydetmesini bekliyordu. Etkileyici gayri safi yurtiçi hasıla verileri, yüzde 0,8′lik büyüme beklentilerini aşarak, yüzde 1,5′lik artışa işaret etti.
Rakamlar sonrası Nikkei 225 endeksi yaklaşık yüzde 1 yükselirken, Japon yeni ABD doları karşısında kayıplarını azalttı.
Rapor ilk çeyrekte yıllıklandırılmış yüzde 2,7′lik bir büyümeyi takip ederek , Japonya ekonomisi için Covid sonrası toparlanmanın devam ettiğine işaret ediyor. Yine de çeyrekten çeyreğe büyümede gerçeklik ile beklenti arasındaki daralan fark, uzun vadeli iyimserliği yumuşatıyor.
Capital Economics Asya-Pasifik başkanı Marcel Thieliant bir notta, “Japonya ekonomisi geçen çeyrekte son derece hızlı bir şekilde büyüdü, ancak yılın ikinci yarısında yeniden bir yavaşlama bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
İhracat, bir önceki çeyreğe göre araba sevkiyatlarındaki ani artışın etkisiyle yüzde 3,2 artarken, ithalat dönem içinde yüzde 4,3 düştü. Büyüme rakamlarının ötesindeki diğer ayrıntılar, Japonya Merkez Bankası’nın bir süredir yürüttüğü aşırı gevşek parasal duruşundan geri döneceğine dair beklentileri artırıyor.
Ülkede enflasyon 15 aydır Japonya Merkez Bankası’nın yüzde 2 hedefinin üzerinde gerçekleşiyor. Temmuz ayında Japon merkez bankası, aşırı gevşek parasal konumunu daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçladığını belirterek, 10 yıllık Japon devlet tahvili üzerindeki getiri eğrisi kontrolünü gevşetti.