Japonya ihracatı Temmuz’da üst üste sekizinci kez düşüş yaşarken, ticaret savaşının ekonomiyi durgunluğa sürükleyebileceği endişeleriyle Çin’e bağlı satışlar geriledi ve üretici güveni altı yıldır ilk kez negatife döndü.
Söz konusu kasvetli veri, Japon politika yapıcıların karşı karşıya olduğu zorluğun üzerini çizdi ki sorun, dış talepteki uzun süreli zayıflığın yurt içinde keskin bir ekonomik gerilemeye yol açacağı endişesiydi. Maliye Bakanlığı verilerine göre, Temmuz ayında ihracat bir önceki yıla göre yüzde 1.6 düştü.
Düşüş, Çin’e bağlı otomobil parçası satışları ve yarı iletken üretim ekipmanı sevkiyatlarının etkisiyle gerçekleşti.Ayrıca düşüş, ekonomistlerin yüzde 2.2’lik beklentisiyle karşılaştırıldı. Bunun yanında, Ekim 2015 ile Kasım 2016 arasındaki 14 aylık süreden bu yana ihracatta yaşanan en uzun düşüşe işaret etti. Yine de ihracat hacminin Temmuz’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.5 artması ihracatçılar için bir miktar umut anlamına geldi. Ayrı bir şekilde Reuters Tankan araştırması, Japon üreticilerin iş güveninin Ağustos’ta Nisan 2013’ten bu yana ilk kez negatife döndüğünü gösterdi.
Olumsuz veriler, son çeyrekte pozitif bir iyileşme göstermiş olmasına rağmen Japon ekonomisine dair kararan bir manzarayı vurguladı.Nitekim bir süredir yavaşlayan Japonya ekonomisi 2Ç19’da yüzde 1.8’lik büyüme ile beklentileri aşmış, güçlü iç tüketim ve iş yatırımları dış talebin olumsuz katkısını telafi etmişti. Diğer taraftan Japonya’da hizmet sektörü faaliyeti sabit kalmasına rağmen uluslararası ticaret gerilimlerinin kaynaması üretici duyarlılığının kötüleşmesine yol açtı. Capital Economics analistleri de ithalatın ihracatı geride bırakmasını beklediklerini bildirdi.
Analistler müşterilere notlarında; “Sonuç olarak net ticaret üçüncü çeyrekte büyüme üzerinde bir direnç olmaya devam edebilir” dedi.Japonya’nın en büyük ticaret ortağı olan Çin’e ihracat Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 9.3 daralarak beşinci kez düşerken, daralma yarı iletken üretim ekipmanında yüzde 31.5’lik, otomobil parçalarındaki yüzde 35’lik ve elektronik parçalardaki yüzde 19’luk düşüşler tarafından yönlendirildi. Japonya’nın toplam ihracatından yarısından fazlasını oluşturan Asya sevkiyatları, yıl başından Temmuz’a kadar yüzde 8.3 düştü.
Sonuçta Japonya gibi ihracata dayalı ekonomiler Çin-ABD tarifelerinden çok fazla etkilendi ki savaş halihazırda tedarik zincirlerini altüst ederek küresel ticareti baltalamıştı. Bu arada Japonya-Güney Kore anlaşmazlığının da küresel ekonomi için rahatsız edici ve yararsız olduğu yönündeki yorumlar da malum. Verilerdeki bir diğer göze çarpan nokta ise Japonya’nın ABD’ye ihracatının Temmuz’da yüzde 8.4 artması oldu.
Haziran’daki yüzde 4.9’luk artışı takip eden yükseliş, Japonya’nın ABD’ye ihracatının onuncu kez artmasına işaret etti. Bu durumun, Japonya ve diğer ticaret ortaklarını haksız ticaret yaptıkları gerekçesiyle eleştiren Trump’ı kızdırabileceği akla geldi. Veriler ABD’den yapılan ithalatın Temmuz’da yüzde 3.5 artarak Japonya’nın ABD ile ticaret fazlalığını önceki yıla kıyasla yüzde 15.6 artırarak 579.4 milyar yene çıkardığını da gösterdi.