Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Japonya’nın İhracatı Haziran’da %26,2’lik Düşüş Gösterdi

Son günlerde vakalarda artış olan Japonya’da ihracat ve ithalat rakamları Covid-19 salgını etkisiyle Haziran ayında da azalmaya devam etti.
Japonya’nın İhracatı Haziran’da %26,2’lik Düşüş Gösterdi
Son Güncelleme: 
Yorum

Dünya çapında 600 binden daha fazla insanın ölmesine sebep olan koronavirüs salgını Japonya’da 985 can aldı. 24 bin 642 vakanın görüldüğü ülkede 19 bin 576 kişi iyileşerek sağlığına kavuştu.

Aşağıdaki günlük vaka tablosuna baktığımızda 11 Nisan’da en üst noktayı gören vakaların Mayıs ve Haziran dönemi boyunca oldukça düşük seviyelerde seyrettiğini görmekteyiz.

Japonya Corona Tablosu
Kaynak: Worldometers

Japonya aldığı sıkı önlemler sayesinde salgını kontrol altına almayı başarsa da Temmuz ayının başlamasıyla birlikte grafik yeniden yukarı yönlü bir artış gösterdi. 17 Temmuz’da 583 vaka bildirilirken, 18 Temmuz’da 659, 19’unda ise 510 yeni vaka rapor edildi.

Japonya Merkez Bankası genel tablo itibarıyla gayrisafi yurt içi hasılanın bu yıl %4,7 daralmasını bekliyor. Nitekim haftalardır ekonominin açık olmasına rağmen bugün açıklanan dış ticaret verileri de gidişatın çok da iyi olmadığını gösteriyor.

Japonya Maliye Bakanlığı, Haziran 2020 dönemine ait uluslararası ticaret verilerini açıkladı.
Japonya Haziran İhracat Rakamları
Kaynak: Bloomberg

Yayımlanan verilere göre ülkede ihracat, ekonomistlerin %24,7 düşüş beklentisine karşın %26,2 oranında azaldı. Böylelikle ihracat yıllık bazda üst üste üç aydır %20’den fazla düşüş göstermiş oldu. İhracattaki düşüşü etkileyen en önemli kalem otomobil parçaları olurken, otomobil ihracatında da sert bir kayıp kaydedildi.

Söz konusu dönemde ithalatta ise %14,4 oranında düşüş gerçekleşti. Norinchukin Araştırma Enstitüsü ekonomisti Takeshi Minami, ticaretteki düşüşte en kötüsünün geride kaldığını söyledi.

Japonya İthalat Azaldı
Kaynak: Japonya Maliye Bakanlığı

Fakat ABD gibi ekonomisini büyük ülkelerde vakaların her geçen gün daha da artmasının, Japonya iyileşmesini de yavaşlattığını dile getirdi. Toparlanmanın kademeli olarak gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

Analistler Avrupa ve ABD tarafındaki gelişmelere bağlı olarak, Japonya ihracatının yılın üçüncü çeyreğinden itibaren toparlanmaya başlayacağını düşünüyor. İç piyasadaki talepte artış olmasıyla birlikte ithalatta da aynı hızda iyileşme olacağı kaydediliyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu