Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Japonya İhracatı 2009’dan Bu Yana En Büyük Düşüşünü Kaydetti

Açıklanan verilere göre Japonya’nın ihracatı Nisan ayında 2009’dan bu yana en büyük düşüşünü kaydetti.
Japonya İhracatı 2009’dan Bu Yana En Büyük Düşüşünü Kaydetti
Son Güncelleme: 
Yorum

Küresel salgın krizi ekonomik faaliyeti durma noktasına getirirken açıklanan veriler rekor düşük seviyelere işaret ediyor.

İş güveni, özel anketler, tahminler, PMI rakamları ve dahası daha önce görülmedik ya da en azından yıllardır görülmeyen seviyeleri kaydediyor.

Japonya’nın ihracat verileri de onlardan bir tanesi. İlk çeyrekte %3,4 daralarak resesyona giren Japonya, bugün açıklanan rakamlara göre hiç iyimser bir tablo çizmiyor.

Japonya Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre ihracat, geçen yılın 6,66 trilyon yen seviyesinden %21,9 düşerek 5,2 trilyon yen seviyesinde gerçekleşti.
Japonya İhracat %21 Düştü
KAYNAK: MOF

Koronavirüs pandemisinden ağır bir darbe alan dünyanın üçüncü en büyük ekonomisinin ihracatındaki düşüş, Japonya’nın derin bir resesyona doğru ilerlemesine yoruldu. Bununla birlikte ABD gönderilerinin 2009’dan bu yana %37,8’le en hızlı düşüşü kaydettiği de aktarıldı.

Otomobil ihracatı ise %65,8 geriledi. Küresel krizin vurduğu dönemdeki en büyük ihracat düşüşü Ekim 2009’da kaydedilen %23,2’lik düşüş olmuştu. İthalat ise 6,60 trilyon yen seviyesinden yüzde 7,2 gerileyerek 6,13 trilyon yen seviyesinde gerçekleşti.

Japonya’nın en büyük ticaret ortağı olan Çin’e yapılan ihracat, Nisan ayında %4,1 düştü. Japon ihracatının yarısından fazlasını oluşturan Asya’ya yapılan sevkiyatlar yüzde 11,4 ve Avrupa Birliği’ne yapılan ihracat da yüzde 28 oranında düştü.

Pazartesi günü açıklanan ilk çeyrek GSYİH verileri, salgının büyüyen etkisini gözler önüne sermişti.
JAPONYA RESESYONA GİRDİ
KAYNAK: Cabinet Office

Norinchukin Research Institute baş ekonomisti Takeshi Minami, ticaret verilerine ilişkin şu şekilde görüş bildirdi:

Çin ile ticaretin yeniden açılması, Çin’e elektronik parça ihracatı, maske ve PC ithalatını yönlendirdi, ancak Avrupa, Amerika ve Güneydoğu Asya ile ticaret küçülmeye devam etti. Hala ekonomik faaliyetin tam teşekküllü yeniden başlamasından çok uzak. İhracat ve ithalat uzun bir süre durgun kaldığı için küresel ticaret şimdilik daralmaya devam edecektir.”

Bugün Japonya için gelen bir diğer iç karartıcı rapor ise PMI verisi oldu. IHS Markit tarafından derlenen ve imalat ve hizmetleri kapsayan au Jibun Bank Flash Kompozit PMI Mayıs ayında, Nisan’daki 25,8’den biraz yükselerek 27,4’e çıktı. Ancak yine de 50 seviyesinin çok fazla altında kalarak geçen ayın rekor düşüşünün ardından küçük bir toparlanma olduğunu gösterdi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu