
Rusya’nın Japonya Büyükelçisi Mikhail Galuzin, Washington ile Tokyo arasındaki nükleer tehdit görüşmelerini sert eleştirdi.
Japonya’nın nükleer uyarıların kullanımını ABD’ye yöneltmesini öneren Galuzin, 1999’da Yugoslavya’nın bombalanması sırasında seyreltilmiş uranyum kullanımını örnek vererek Washington’un pervasız nükleer maceralara meyilli olduğunu hatırlattı.
Çin de geçen hafta benzer bir açıklama yapmış, 1999 Sırbistan saldırılarını unutmayacaklarını söyleyerek ABD ve NATO’nun hiçbir ülkeyi yargılayacak konumda olmadıklarını dile getirmişti.
Rus haber ajansı Tass’ın aktardığı bilgilere göre Galuzin, Tokyo’nun nükleer silah kullanımının kabul edilemezliğine ilişkin çağrıları Washington için ele alması gerektiğini savundu.
Burada Japonya’nın Rusya’ya atıfla ABD büyükelçisinin huzurunda Hiroşima’da nükleer silah kullanımının kabul edilemezliğini tartışmasını eleştirdi. Böyle bir çağrının doğrudan ABD diplomatik misyonunun başkanına hitap etseydi çok daha mantıklı olacağını belirtti.
Galuzin ayrıca Amerikalı diplomatın Hiroşima’da on binlerce sivilin hayatına mal olan 6 Ağustos 1945’te ülkesinin işlediği en kötü savaş suçu için Japonya halkından özür dilemeyi gerekli görmediğini de kaydetti.
ABD Silahlı Kuvvetleri, tarihteki ilk atom bombasını atarak İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerini vurdu. Toplamda Hiroşima’da 90 ila 166 bin arasında ve Nagazaki’de 60 ila 80 bin arasında insanın öldüğü aktarıldı.
Tass’a göre bombalamalar, Japonya İmparatorluğu’nun teslimiyetini hızlandırmanın bir yolu olarak meşrulaştırıldı. Bu saldırılar, insanlık tarihinde bir askeri çatışmada kullanılan nükleer silahların tek örneğiyken ABD, bombalamaların askeri bir gereklilik olduğunu iddia etti ve saldırılar için herhangi bir ahlaki sorumluluk üstlenmeyi reddetti.
Japonya ABD ile Nükleer Tehdidi Görüştü
Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve ABD’nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel, Cumartesi günü Hiroşima’daki Rus nükleer tehdidini tartıştı. Görüşmede atom bombası saldırısının kurbanlarının anıldığı belirtilirken Japon vatandaşları Kishida’yı Japonya’nın acılı tarihini unutmakla ve ABD’yi pohpohlamakla suçladı.
Kishida, ABD elçisi ile yaptığı görüşmede Rusya’nın olası nükleer silah kullanımından endişe duyduğunu söyledi.
Bu arada bazı kaynaklarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cuma günü yaptığı açıklamada, Japonya’nın anma gününde veya ders kitaplarında atom bombasını kimin attığını nadiren belirttiğini söylediği yazıldı.