Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Japonya Güneydoğu Asya’daki Altyapı Yarışında Çin’e Fark Attı

Fitch Solutions verilerine göre Japonya, Çin’e karşı Güneydoğu Asya altyapı yarışını kazanmaya devam ediyor ve rakibinin neredeyse bir buçuk katı değerinde bekleyen projelere sahip.
Japonya Güneydoğu Asya’daki Altyapı Yarışında Çin’e Fark Attı
HABER GİRİŞ

Yayınlanan son Fitch Solutions verilerine göre Japonya, Çin’e karşı Güneydoğu Asya altyapı yarışını kazanmaya devam ediyor ve rakibinin neredeyse bir buçuk katı değerinde bekleyen projelere sahip.

Rakamlar bölgedeki en büyük altı ekonomi olan Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam’daki Japon destekli projelerin 367 milyar dolar olduğunu gösterdi ki Çin’in mevcut durumu ise 255 milyar dolar seviyelerindeydi.

Sonuçlar, hem Güneydoğu Asya’da altyapı geliştirmeye yönelik yoğun ihtiyaçların hem de Japonya’nın Çin’e üstünlüğünün üzerini çizdi.

Çin Güneydoğu Asya’daki Altyapı Yarışında Japonya’ya YetişemediVe bu durum, Başkan Xi Jinping’in imzası niteliğindeki Bir Kuşak, Bir Yol girişimi aracılığıyla demir yollarına ve limanlara harcama teşviklerine rağmen gerçekleşmişti. Asya Kalkınma Bankası Güneydoğu Asya ekonomilerinin ekonomik büyümedeki ivmeyi sürdürebilmek için 2016’dan 2030’a kadar altyapı yatırımlarına yılda 210 milyar dolara ihtiyaç duyacağını öngörüyordu.

Son Fitch rakamları, yalnızca planlama, fizibilite çalışması, ihale ve halen yapım aşamasında olan bekleyen projeleri hesapladı.

Fitch Solutions Çin Japonya Güneydoğu Asya Yatırım Şubat 2018’deki Fitch verileri, Japonya yatırımını 230 milyar dolara ve Çin yatırımını 155 milyar dolara çıkarmıştı. Vietnam’ın karara bağlanmış olan 2019 milyar dolarlık projeleriyle Japonya altyapı katılımının en büyük odağı olduğu ve Japonya’nın toplamının yarısından fazlasını oluşturduğu aktarıldı. Bunun içinde Hanoi ve Ho Chi Minh City arasındaki yüksek hızlı demir yolu projesi de vardı.

Diğer tarafta Çin için Endonezya’nın öncelikli müşterisi olduğu görüldü ki 93 milyar dolara ya da toplamın yüzde 36’sına tekabüle diyordu. Buradaki en değerli proje ise 17,8 milyar dolarlık Kayan Nehri hidroelektrik santraliydi. Tüm Güneydoğu Asya bölgesi ve proje sayısına göre de Japonya daha küçük bir farkla olsa da baskınlığını devam ettiriyordu. Nitekim Japon destekli 240 adet altyapı girişimi varken Çin destekli 210 Güneydoğu Asya altyapı girişimi vardı.

GCM Yatırım Banner
Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.