
Japonya ve Güney Kore arasındaki ticari gerilim, her iki ülkeden de Tayvan’a turist gönderiyor ve yarı iletken siparişleri de aynı şekilde sonuçlanıyor. Japonya’nın 2. Dünya Savaşı sırasındaki davranışlarına ilişkin alınan mahkeme kararının ardından patlak veren gerilim, iki ülke arasındaki ilişkileri son yılların en düşük seviyelerine getirdi.
Mahkeme kararının ardından Japonya Temmuz ayında Güney Koreli şirketlere önemli ihracat kısıtlamaları getirirken Güney Kore de Japonya’yı güvenilir ticaret ortakları listesinden çıkardı.
İşte bu gerilimler ışığında Tayvan’daki turizm operatörleri, Güney Koreli ve Japon ziyaretçilerin gerginliklerin sonucu olarak büyük bir sıçrama kaydettiğini bildirdi.Başkent Taipei’de bir seyahat şirketi olan Topology Travel Agency’nin yöneticisi Peter Lin de; “Japon ve Güney Koreliler seyahat etmek için birbirlerinin ülkelerine gitmiyor, bu şu anda oldukça açık” dedi. Taipei merkezli güzergah planlama hizmeti KKday de Güney Koreli ve Japon müşterilerinin geçen yılı neredeyse ikiye katladığını aktardı.
Şirketin üst düzey yöneticisi Yuki Huang, sayıların artacağını belirterek Japonya-Güney Kore geriliminin gelecek yıl Nisan ayına kadar devam edeceğini öngördü. “Ticaret savaşı muhtemelen gelecek yıla da girecek ve bu durumda, kötü ilişkiler ile Koreliler buraya gelecek ve bu bizim için iyi olacak.” dedi.
Tayvan Turizm Bürosu’ndan alınan veriler Eylül ayında 95,639 Güney Korelinin Tayvan’ı ziyaret ettiğini, rakamın geçen yıl 77,457 olduğunu gösterdi.Aynı zamanda Tayvan’a gelen Japon turistlerin sayısı da Eylül’de 189,946 olarak geçen yılın 162,689’luk rakamından artış kaydetti.
Bununla birlikte Temmuz-Eylül 2019 döneminde bir yıl önceye kıyasla 600,000 daha az Güney Koreli Japonya’yı ziyaret etti. Capital Economics’te bir Asya ekonomisti olan Alex Holmes, “Turizm sektörü açısından, Japonya’nın Güney Koreli ziyaretçileri düştü, pek çok Güney Koreli şimdi Tayvan’ı Japonya’ya alternatif bir destinasyon olarak seçiyor gibi görünüyor.” dedi.
Tayvan Turizm Bürosu sözcüsü de Tayvan’ın bu yıl kendisini Güney Kore pazarına tanıttığını aktardı. Turizm sektörü dışında, bazı analistler yükselen ikili anlaşmazlığın Güney Koreli yonga üreticilerinin tedarikindeki yavaşlamanın, Tayvanlı yarı iletken üreticileri için bir nimet olabileceğini öne sürdü.
DBS Bank, Japonya’nın ihracat kısıtlamalarının Kore’nin yarı iletken sektöründeki üretim faaliyetlerini yavaşlatabileceğini veya bozabileceğini, bunun da küresel alıcıları Tayvanlı yarı iletken tedarikçilerine yönlendireceğini belirtti. Tayvanlı yarı iletken ihracatının bu yılın üçüncü çeyreğinde, muhtemelen ticaret anlaşmazlığı nedeniyle Güney Kore’yi geride bıraktığını ekledi.