Japonya Çalışma Bakanlığı bünyesindeki danışma heyeti 930 yen (7,07 dolar) olan saatlik asgari ücretin yüzde 3 oranında artırılarak 961 yen’e çıkarılmasını talep edecek.
Başbakan Fumio Kishida, asgari ücretteki bu artış talebini hane halklarını küresel emtia enflasyonundan kurtarma çabaları için olumlu bir gelişme olarak tanımladı.
Kishida bu zammı, Japonya ekonomisini sürdürülebilir bir toparlanma yoluna sokmak için zenginliği nüfusun daha geniş kesimlerine dağıtma şeklindeki amiral gemisi politikasını yönlendiren bir faktör olarak gördü.
Asgari ücrete ilişkin karar, büyük firmaların çalışanların ücretlerini yüzde 2’nin üzerinde artırmayı teklif ettiği müzakerenin ardından alındı.
Önemli Olan Ücret Artışların Sürdürülebilir Olması
Menkul kıymetler firması SMBC Nikko Securities’ın baş piyasa ekonomisti Yoshimasa Maruyama konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.
Yüzde 2’nin üzerindeki enflasyon ve Japonya’nın yaklaşık yüzde 1’lik büyüme potansiyeli göz önüne alındığında, asgari ücret artış hızının makul olduğuna değindi.
Maruyama ücretleri tek seferlik bir hamle yapmak yerine, sürdürülebilir bir şekilde yükseltmenin önemli olduğunu vurguladı.
Japonya’da 2000’den bu yana ortalama ücretlerde bir artış gerçekleşmedi. Bastırılmış enflasyon, sabit maliyetleri artırma konusunda temkinli olan şirketlere, maaş artışlarını ertelemek için bir bahane oldu.