Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Japonya Başbakanı Takaichi: Bütçede mali disiplin korunuyor

Takaichi, gelecek yılın bütçesinde borçlanmaya aşırı yüklenilmediğini vurgulayarak, genişlemeci maliye politikasına ilişkin piyasa endişelerini yatıştırmaya çalıştı.
Japonya Başbakanı Takaichi: Bütçede mali disiplin korunuyor
HABER GİRİŞ

Japonya Başbakanı Sanae Takaichi, Nisan ayında başlayacak mali yıl için hazırlanan ve Cuma günü nihai halini alacak bütçenin mali disiplini gözettiğini söyledi.

Toplam büyüklüğü 122,3 trilyon yen olan bütçenin, rekor seviyeye rağmen borçlanmaya dayalı olmadığını belirtti. Kasım ayında açıklanan ve 21,3 trilyon yenlik teşvik paketini de içeren genişlemeci adımlar, süper uzun vadeli Japon tahvil faizlerinin rekor seviyelere çıkmasına ve yen üzerinde baskıya yol açmıştı.

Ancak Takaichi, gelecek mali yılda yeni devlet tahvili ihracının 29,6 trilyon yenle sınırlandırılacağını, böylece ikinci yıl üst üste 30 trilyon yenin altında kalacağını açıkladı.

Hükümetin borçlanmaya bağımlılık oranının ise yüzde 24,9’dan yüzde 24,2’ye düşmesi bekleniyor. Bu oran, Japonya’da 1998’den bu yana en düşük seviye olacak. Takaichi, taslak bütçenin “mali disiplin ile güçlü ekonomi hedefi arasında denge kurduğunu” vurguladı.

Öte yandan Takaichi, Japon iş dünyasının çatı kuruluşu Keidanren’de yaptığı konuşmada, mali politikanın “sorumlu ve proaktif” olduğunu, bunun ölçüsüz harcama anlamına gelmediğini söyledi.

Analistler ise Takaichi’nin siyasi tabanı korumak için harcamaları tamamen kısmakta zorlanabileceğine dikkat çekiyor.

Son olarak hükümete danışmanlık yapan bir kurulda yer alan özel sektör temsilcileri, kamuoyuna borç/GSYİH oranının nasıl düşürüleceğine dair net bir yol haritası sunulması çağrısında bulundu. Bu adım, Japonya’nın reflasyonist politikalardan daha temkinli bir mali çerçeveye geçiş sinyali olarak değerlendiriliyor.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/3Ç Kar/Zarar 45.67% / 54.33%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.