
Japonya, politika yapıcılar 2020 Tokyo Olimpiyatları’nın ötesinde aktiviteyi sürdürmek isterken ve deniz aşırı riskler ortasında dünyanın üçüncü en büyük ekonomisindeki büyüme durgunluğunu desteklemek için 122 milyar dolarlık mali paket onayladı.
13 trilyon yen (121.5 milyar dolar) değerindeki paketin gayri safi yurt içi hasılayı 2021 mali yılına kadar yüzde 1.4 artırmasının beklendiği söylendi. Ayrıca paketin, diğer büyük ekonomiler gibi Japonya’nın da merkez bankalarını seçenekleri azalırken, harcama yoluyla büyümeyi canlandırmak isterken gelmesine dikkat çekildi.
Tokyo’nun büyük kamu borcunu azaltma çabasıyla teşvik ihtiyacını dengelemek istediği de aktarıldı ki kamu borcu, ülkenin GSYİH verisinin iki katının üzerindeydi.Hükümetten yapılan açıklamada da şu ifadelere yer verildi:
“Mevcut durum, denizaşırı risklerin yalnızca ihracatı değil, aynı zamanda sermaye harcamalarını ve özel tüketimi de engellemesini önlemek için olası tüm adımları gerektiriyor. Şimdi Japonya Merkez Bankası sabırla güçlü parasal gevşemeye devam ederken çeşitli olumsuz risklerin üstesinden gelmek ve gelecek güvenliğini sağlamak için cesur bir mali politika benimseme zamanı.”
Japonya ekonomisi, küresel yavaşlamanın ihracatı durdurmasıyla Temmuz-Eylül aylarında neredeyse durma noktasına geldi.Perakende satışlar da Ekim ayında 4.5 yıldan fazla süredir en hızlı şekilde değer kaybetti ki satış vergisi zammı tüketicilerin kemer sıkmalarına yol açmıştı. Moody’s Analytics ekonomisti Steve Cochrane, paket onaylanmadan önce; “Maliye politikası şu anda yapılacak akıllıca bir şey çünkü para politikası tarafında hiç alan kalmadığı göz önüne alındığında herhangi bir para politikası hareketi için pek fırsat yok” dedi.
Shinkin Central Bank Research Institute ekonomisti Takumi Tsunoda, “Bunu ekonomiyi yükseltmek yerine olumsuz faktörleri rahatlatıyor olarak görüyoruz” dedi.
BNP Paribas’ın baş ekonomisti Ryutaro Kono ise teşvik paketinin GSYİH’yi 0.3-0.4 puan artırabileceğini belirterek bazı harcama planlarının birkaç yıl içinde uygulanacak olması ile kamu işlerinin iş gücü sıkışıklığından dolayı yavaşça uygulanacak olmasını gerekçe gösterdi. SMBC Nikko Securities ekonomisti Koya Miyamae ise ek harcamaların Japonya’nın kamu maliyesini kesinlikle artıracağını bildirdi.