Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Japon Şirketler, Abe’nin Güney Kore’ye Karşı Sert Ticaret Duruşunu Destekledi

Japonya ile Güney Kore arasındaki ticari gerginlik devam ederken, Japon şirketlerden Başbakan Shinzo Abe'nin duruşuna destek geldi.
Japon Şirketler, Abe’nin Güney Kore’ye Karşı Sert Ticaret Duruşunu Destekledi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Japon şirketleri, Reuters’in bir anketinde, Başbakan Shinzo Abe’nin Güney Kore’ye karşı sert ticaret duruşunu desteklediler. Aylık yapılan Reuters Kurumsal Anketi’nde yer alan şirketlerin dörtte üçü, Abe’nin bilgisayar yongaları yapmak için kullanılan malzemelerin Güney Kore’ye yapılan ihracatını durdurma konusundaki açıklamalarını onayladı.

Seul’ün, Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayetlerini iletmesi durumunda, 10 tanesinden 9’u Japonya’nın kazanacağını tahmin ediyor. İki ABD müttefiki olan Japonya ve Güney Kore arasındaki şiddetli ticaret anlaşmazlığı, savaş zamanı zorunlu çalışma gibi konularla gelişti.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, geçen ay Güney Kore’ye yapılan ihracatı, bellek yongaları ve teşhir panelleri yapmak için gereken yüksek teknoloji malzemelerin ihracatını durdurma tehdidinde bulundu. Bu ay hükümet, Güney Kore’nin hızlı ticaret durumunu iptal etti.

Güney Kore’yi tercih edilen ihracat noktalarının beyaz listesinden çıkarmak, bazı Japon ihracatçılarının geniş bir yelpazedeki mallar için Kore’ye bağlı ihracatı yavaşlayabilen izinleri kazanmadan önce daha fazla evrak ve yerinde teştif yapmaları anlamına geliyor.

Anket Japonya Ekonomisi Konusunda İkiye Bölündü

Anket Japonya Ekonomisi Konusunda İkiye BölündüAnkette, şirketler ticari borçların Japonya ekonomisini etkileyip etkilemeyeceği konusunda ikiye bölündü. Bazı şirketler, Güney Kore ile doğrudan ilgilenmediklerinden etkilenmeyeceklerini ifade ettiler.

GCM Yatırım Banner

İhracat sınırlarının etkisinde kalan şirketler ise küresel yavaşlama ve ticaret sürtüşmelerinin yayılması gibi endişelerini Japonya-Güney Kore’nin kötüleşen ilişkileri ile bağdaştırdı. Aynı zamanda bu durumun şirket karlarını zayıflattığını ve firmaların uzun vadeli rekabetçiliği hakkında endişelerini de paylaştılar.

Bir toptan satış firmasındaki yönetici, “ABD ticaret sürtünmeleri arasındaki durgunluğun eşiğinde durduğumuzda, düşüş eğilimini hızlandıracak adımlar atması istenmiyor,” ifadelerini kullandı. Diğerleri ise aynı fikirde olmadıklarını belirtti.

Bir elektrikli makine üreticisinin yöneticisi ise Moon Jae-in yönetiminin bir zamanlar Kuzey Kore ile uzlaşmaya öncelik verdiğini açıkça belirtti. Yönetici, “Güney Kore’yi en çok tercih edilen ülke statüsünden mahrum etmek doğaldır,” dedi.

Geçen ay yapılan kamuoyu yoklamalarına göre; liberal Asahi gazetesi, halkın yüzde 56’sının Abe’nin ticaret hareketlerinin makul olduğunu, muhafazakar Yomiuri’nin yüzde 71’inin önlemleri desteklediğini belirtti.

Seul ihracat sınırlarını savaşta zorla çalıştırma işiyle ilgili bir anlaşmazlığa misilleme olarak görürken, Tokya belirtilmemiş güvenlik nedenlerinden bahsediyor.

Japon hükümetinin Güney Kore’ye karşı ihracatı sınırlamaları konusundaki açıklamasını nasıl değerlendirdiği sorulduğunda ise Reuters anketindeki şirketlerin yaklaşık dörtte üçünün tamamen veya bir dereceye kadar açıklandığını söylemeleri dikkat çekti.

Nikkei Research tarafından Reuters için 31 Temmuz – 14 Ağustos tarihleri arasında yapılan ankete, 504 orta ve büyük ölçekli Japon üreticiler ile üretici olmayanlar katıldı. Yöneticiler, görüşlerini daha özgür bir şekilde ifade etmeleri için anonimlik şartı ile ankete katılım gösterdiler.

Zorla Çalıştırma Anlaşmazlığı

Zorla Çalıştırma AnlaşmazlığıGüney Kore mahkemesinin, Japon firmalara eski işçilerinin bazılarını tazmin etmesini emrettiği sırada, savaş zamanı zorunlu çalışma konusunda yeni bir tartışma başlatıldı. Anlaşmazlık, on yıllar içinde ikili arasındaki bağları en zayıf noktaya getirdi.

Japonya, sorunun ikili ilişkileri normalleştiren 1965 tarihli bir antlaşma ile çözüldüğünü savunuyor. Güney Kore Devlet Başkanı Moon, Cuma günü yaptığı açıklamada, Kore’nin Japonya’nın 1910-45 sömürge yönetiminden bağımsızlığını belirleyen konuşmasında dikkatlice hazırlanmış bir mesaja göre Seul’ün gerektiğinde Tokyo ile diyaloga açık olacağını belirtti.

Güney Kore, Japonya’nın ihracat sınırlamalarını DTÖ’ye şikayet ederse Reuters anketinde yer alan şirketlerin yüzde 94’ü Japonya’nın kazanacağını söyledi. Bir yönetici “Japonya’nın argümanı akla dayanıyor. Amerika Birleşik Devleti dahil başka hiçbir ülke Güney Kore ile taraf değil. Yine de Japonya’nın diğer ülkelerin desteğini kazanmak için çok zorlayıcı olması gerekiyor,” dedi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.