Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6’lık depremler 10 ilde büyük yıkım yarattı ve Türkiye’yi yasa boğdu. Depremlerin böylesine büyük şiddette olması dünya genelinde bilim insanlarının da dikkatini çekmiş durumda.
Japonya Tohuku Üniversitesi Profesörü Toda Shinjin, bölgede büyük yıkım depreme dair TRT Haber’e görüşlerini paylaştı. Shinjin Kahramanmaraş’ta meydana gelen doğal afetin bir yılda bir görülebilecek bir şiddet olabileceğini söyledi.
Olayı karada meydana gelen en şiddetli depremlerden biri olarak tanımlayan Shinjin, çıkan enerjinin meşhur Kobe depreminden 15 kat fazla olduğunu öne sürdü. Japon profesör, Kahramanmaraş’taki depremlerin yeryüzüne çok yakın olması sebebiyle yıkımın bu denli büyük olduğunu ifade etti.
Japonya’daki Depremlerle Kıyasladı
Kobe’de 1995 yılında meydana gelen deprem 7,2 şiddetindeydi. 2016’daki Kumamoto Depremi de 7,0 büyüklüğündeydi. Türkiye’deki son depremin Çin’deki Siçuan, Alaska, Yeni Zelanda ve Tibet depremlerinden bile daha büyük ve kötü olduğuna dikkat çeken Shinji, bunların kırsal kesimde yaşandığını ve can kaybının daha az olduğunu söyledi.
Türkiye’deki depremlerin doğrudan yerleşim yerlerinde meydana geldiğini ve böyle bir durumun en son 1939’da yaşanan Erzincan’da yaşanan depremde görüldüğünü sözlerine ekledi. Japon profesör Arap plakasının Anadolu’ya doğru hareket ettiğini ve bunun çok sayıda fay hattının olması nedeniyle kabuktaki kırılmanın büyük artçıları tetiklediğini söyledi.
‘Bölgeye Dikkat Edilmeli’
Toda Shinji, 1999 yılının Ağustos ayındaki Kocaeli ve birkaç ay yaşanan Düzce depremlerine atıfta bulunarak, Ağustos ayında meydana gelen depremde ortaya çıkan enerji büyük olduğunu ama aslında bir kısmının diğer fay hattına aktarıldığını kaydetti.
Depremin ne zaman nerede olacağını tahmin edemediklerini aktaran profesör, “Aynı bölgede (Kahramanmaraş) güçlü bir deprem yaşanma olasılığını göz ardı etmemeliyiz” diye konuştu.