ABD’nin en büyük bankası JPMorgan Chase’in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Jamie Dimon, Avrupa ekonomisindeki kırılganlığın ABD için ciddi bir risk yarattığını söyledi. Dimon, Avrupa’daki durgun büyüme, sıkı düzenlemeler ve düşük verimliliğin küresel ekonomi üzerinde zincirleme etki yaratabileceğini vurguladı.
Reagan Ulusal Savunma Forumu’nda konuşan Dimon, “Avrupa batarsa hepimiz batarız” diyerek, kıtanın yaşadığı ekonomik sorunların transatlantik ticaret ve ABD ekonomisi için sistemik risk oluşturduğuna dikkat çekti.
Avrupa’nın bazı güvenlik adımları attığını kabul etmekle birlikte, yatırım ve inovasyon ortamını zayıflatan politikaların sürdürülebilir olmadığını savundu.
JPMorgan CEO’su, Avrupa’nın toparlanma işaretleri gösterdiğini belirtirken, uzun vadeli sorunların çözülmesi gerektiğini yineledi.
Daha önce de Avrupa Birliği’nin parçalı yapısına dair endişelerini dile getiren Dimon, AB’nin dağılması halinde ABD’nin “Önce Amerika” stratejisinin bile işlemez hale gelebileceğini söyledi.
Dimon ayrıca ABD’nin giderek güvensiz tedarik kaynaklarına bağımlı hale geldiğini vurgulayarak, JPMorgan’ın enerji bağımsızlığı, tedarik zinciri, savunma, ileri üretim ve stratejik teknolojilere odaklanacak 1,5 trilyon dolarlık yatırım planını hatırlattı.
Konuşmasının sonunda Dimon, Başkan Donald Trump’ın bürokrasiyi azaltma çabalarını da övdü ve bunun ekonomik verimlilik için doğru yönde bir adım olduğunu belirtti.