İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’deki işletmelerin enflasyon muhasebesinden olumsuz etkilendiğini belirtti.
2024 yılının ikinci döneminde uygulanan enflasyon muhasebesi nedeniyle firmaların finansal açıdan zor durumda kalabileceğini ifade eden Avdagiç, devam eden yatırımlardan kaynaklanan ve enflasyon muhasebesi sonucunda doğan vergilerin, işletmeler için ciddi bir yük oluşturduğunu ifade etti.
Enflasyon Muhasebesi için Düzenleme Talebi
Şirketlerin başka gelirleri yoksa, bu durumdan doğacak vergilerin önlenmesi gerektiğini belirten Avdagiç, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu konuda bir tebliğ ile netlik sağlaması faydalı olacağını sözlerine ekledi.
EKONOMİ’ye yaptığı açıklamada, enflasyon düzeltme sisteminin vergi matrahını gerçeklikten uzaklaştırarak ek bir vergi yükü oluşturduğunu söyleyen Avdagiç, özellikle istihdam ve katma değer yaratan işletmelerin bu düzenlemenin dışında tutulması gerektiğini vurguladı.
Enflasyon düzeltmesinin, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) için faaliyetten kaynaklanmayan kâr üzerinden vergi yükü oluşturduğunu belirten Avdagiç, “KOBİ’ler, gelirlerinden ziyade yatırımlarından vergi öder hale gelmemelidir” diye konuştu.
Avdagiç: Kalıcı Çözüm Gerekiyor
Geçici vergi beyannamelerinde enflasyon düzeltmesi farklarının vergisel sonuçlar doğuracak şekilde uygulanmasının KOBİ’leri ciddi şekilde zorlayacağını ifade eden Avdagiç, bu uygulamanın yalnızca yıl sonuna kadar ertelenmesinin yeterli olmayacağını, sorunun kalıcı olarak çözülmesi gerektiğini ifade etti.
Avdagiç, enflasyon düzeltmesi uygulamasına ciro sınırı getirilmesinin bir çözüm olabileceğini belirterek, “2023 cirosu 500 milyon TL’nin altında olan firmalar bu düzenlemeden muaf tutulabilir” önerisinde bulundu.
İTO’ya üye şirketlerin yüzde 40’ının bu sorundan etkilendiğini söyleyen Avdagiç, “Üyelerimizden bu konuda çok sayıda mesaj alıyoruz. Bu konuda bir ilerleme kaydedileceğini ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.