
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Temmuz ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. 420 bin işletmenin üye olduğu İTO toplantısında, şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılmasını içeren Yeni İstanbul Yaklaşımı ele alınarak, bunun daha geniş bir düzeye taşınması ve Finansal Restorasyon Planı adı altında yürütülmesi önerildi.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yeniden yapılandırma konusuna ilişkin kanunun Meclis’e sunulmasının iş dünyası açısından çok önemli olduğunu, sıkıntıların aşılması ve ekonominin çarklarının hızlı bir şekilde sürdürülmesine büyük katkı sağlayacağın ifade etti.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, söz konusu çalışma ile şirketlere son dönemde bozulan mali yapılarını düzeltmek için bir fırsat verildiğini söyledi.Şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik kanun teklifinin, hükümet tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulduğunu belirten Avdagiç, bu sayede son dönemde ekonomik ve jeopolitik gelişmelerle bozulan bilançoların, yeniden düzeltilmesine olanak sağlandığını anlattı.
Söz konusu kanun teklifi ile borçlu şirketlerin, finans kuruluşlarına olan borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik geniş bir çalışma başlatılacağını aktardı. Diğer tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de şirketlerim ekonominin temel taşlarından biri olduğunu belirterek; daha fazla üretim, istihdam ve gelecek anlamına geldiğini söyledi. Ülkemizin geleceğini ve kapasitesini korumak amacıyla atılan adımların, bu sebeple çok önemli olduğunu vurguladı.
Borç yapılandırması projesinin Finansal Restorasyon Planı olarak adlandırılması ve daha kapsamlı bir şekilde uygulanması gerektiğini söyledi.Yeni İstanbul Yaklaşımı diye adlandırılan borç yapılandırması hedefinin şirket kurtarma açısından yeterli olmadığını belirten Avdagiç, önerdikleri Finansal Restorasyon Planı hakkındaki düşüncelerini paylaştı. Bu plan kapsamında; sanayiciler, bankalar ve ticaretçilerin ortak bir çalışma grubu kurması gerektiğini, bu sayede şirketlerin hangi nedenlerden dolayı sıkıntı çektiğinin tespit edileceğini söyledi.
Yapılacak çalışma ile öncelik sıralamasının da belirleneceğini ve adil bir yaklaşımda bulunulacağını anlattı. Döviz bazlı yüksek faizlerle yapılan yapılandırmaların tekrarlanmaması gerektiğini söyleyerek, bunların kısa vadede zaman kazandırmaktan başka bir işe yaramadığını vurguladı.