Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İTO Başkanı Bankaların Yeni Masraf Kalemlerinden Şikayetçi

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, kısa vadeli ticari kredilerde bankaların yeni masraf kalemleri ile mücadele ettiklerini ifade etti. Detaylar;
İTO Başkanı Bankaların Yeni Masraf Kalemlerinden Şikayetçi
HABER GİRİŞ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yüksek faiz oranları nedeniyle kredi kullanımının zorlaşmasının yanı sıra kısa vadeli ticari kredilerde bankaların uyguladığı yeni masraf kalemlerinin maliyetleri oldukça yüksek seviyelere çekmesinden hoşnut olmadıklarını ifade etti.

Özellikle maliyetleri yüzde 60’a kadar yükselten yeni masraf uygulamaları ile mücadele hedefli girişimlerde bulunduklarını belirtti.

“Firmalar Kredi Kullanmakta Zorluk Çekiyor”

Finansman sorununun yaklaşık iki yılı aşkın süredir iş dünyasının başlıca gündemlerinden biri olduğunu söylerken yeni ekonomi yönetimi ile kredilere ulaşımda bir miktar gevşeme olduğunu ancak firmalar krediye erişebilse de yüksek faiz oranları nedeniyle kredi kullanmakta zorluk çekildiğine dikkat çekti.

Firmaların yüksek maliyetinden dolayı kredi kullanamadıklarını söyleyen Avdagiç, bunun yanı sıra bankaları, kredi faizi dışından doğrudan ve dolaylı olarak ekledikleri yeni maliyetlerin sıkıntı yarattığını dile getirdi.

Ticari kredilerin maliyetinin bu uygulamalarla yüzde 60‘a kadar çıktığı yerler olduğu bilgisini verirken İTO olarak bu unsurların bertaraf edilmesi için bazı girişimlerde bulunduklarını belirtti.

GCM Yatırım Banner

“Enflasyondaki Düşüş Eğilimi Maliyetleri Aşağıya Çekecek”

Yönetilebilir oranlarda krediye erişebilme hedefini gerçekleştirmek istediklerini söyleyen İTO Başkanı, Avdagiç, 2024 yılına girerken enflasyonda yavaş yavaş düşme eğiliminin kamuoyu tarafından satın alınmasının orta-uzun vadeli kredilerin maliyetlerini daha aşağıya çekeceğini kaydetti.

İş dünyası açısından bakıldığında en önemli gündem maddelerinin başında 1 Ocak’ta gelecek ani maliyet artışlarını yönetmek olduğunu söyledi.

“Kurların Seyri İhracatçıyı Zorluyor”

Avdagiç, kurların uzun süredir yatay seyrettiğini, bunun da ihracatçıyı en çok zorlayan unsurlardan bir tanesi olduğuna da değindi. Kurun hızlı çıkmasını değil, ancak enflasyon oranlarına bağlı şekilde yavaş artışlarla ilerlemesinin önemine dikkat çekti.

Piyasanın, kurun hızlı çıkmayacağı, ani artışlar olmayacağı konusunda bir süreci satın alması durumunda emniyet marjı ile fiyatlama yapılmasının da önüne geçilebileceğini ve bunun da enflasyona olumlu etkisinin olacağını ifade etti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.