İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yılın ilk yarısında yaşanan gelişmeler ve İstanbul iş dünyasının ikinci yarıdaki beklentileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Küresel risklerin devam ettiğine dikkat çeken Avdagiç, jeopolitik belirsizliklerin ekonomiyi etkilediğini belirtti ve dış konjonktürde Türkiye’nin yol haritasını belirgin şekilde etkileyecek büyük bir olayın şu an için görünmediğini ifade etti.
Doğrudan yabancı yatırımların önemine vurgu yapan Avdagiç, Çin’in elektrikli araç üreticisi BYD’nin 1 milyar dolarlık yatırımını örnek göstererek, “Son dönemde ABD ve Avrupa’nın Çinli firmaları kendi bölgelerine yatırım yapmaya zorlamak için dengeleyici vergiler uygulamaya başladığını görüyoruz. Türkiye bu konuda öncü bir süreç yürüttü ve BYD’nin kuracağı otomobil fabrikası bu bağlamda kıvanç verici” diye konuştu.
Avdagiç: Yeni Yatırımlar Gelebilir
Avdagiç, birkaç Çinli firmanın daha Türkiye’ye doğrudan yatırım yapabileceğini belirterek, “Bu yatırımlar otomotiv, beyaz eşya, tedarik sanayi, teknoloji ve ev elektroniği gibi sektörlerde olabilir. Türkiye ve AB, Çinli firmalar için cazip bir yatırım noktası olabilir. Önümüzdeki dönemde Avrupalı firmalardan ziyade Çinli firmaların doğrudan yatırım yapma anlamında öne çıkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Yılın ilk 6 ayında önemli artılar ve başarılar elde edildiğini belirten Avdagiç, bu dönemde geçen yıla göre cari açıkta dengelenme yaşandığını vurguladı.
Geçen yıl enflasyonla mücadele programına rağmen EYT’nin devreye girdiğini, emekli olanlara ödenen paraların piyasaya ciddi bir nakit ve alım gücü girişi sağladığını belirten Avdagiç, “EYT süreci henüz bitmedi ve birkaç yıl daha devam edecek. Hane halkının enflasyon beklentisinin Merkez Bankası’nın beklentisiyle örtüştüğü günü yakalamak çok önemli. Bu, enflasyonda hızlı adım atmamızı sağlayacak” diye konuştu.
‘Enflasyonda Düşüş Bekliyoruz’
İTO Başkanı, enflasyonda temmuz ve ağustosta baz etkisiyle hızlı bir düşüş beklediklerini belirterek, mücadelenin devam ettiğini, diğer tüm unsurların dikkate alınarak bunun sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.
Enflasyonla mücadelenin sonunda oluşacak yükü ve hasarı minimize edecek bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. İhracatın gelecek dönemde de öncelikli konu olarak kalması gerektiğini vurgulayan Avdagiç, yılın ilk 6 ayında ülkeye dışardan ciddi miktarda fon girişi olduğunu, ancak bunun “misafir para” olduğunu belirtti. (AA)