
Koronavirüs salgınından en ağır şekilde etkilenen ülkelerden biri olan İtalya’da hem vaka hem de ölüm sayısında düşüş devam ediyor. Şu ana kadar 30 binden fazla insanın hayatını kaybettiği ülkede 105 bin kişi tedavi olup sağlığına kavuştu.
Hatırlanacağı üzere özellikle Mart ve Nisan aylarında İtalya salgınla mücadelede çok zorlu bir süreç geçirdi. Haftalarca karantina uygulanan ülkede hastanelerin dolması ile birlikte sağlık sistemi çökerken doktorların hasta seçmek zorunda kaldığı bildirilmişti.
Neyse ki artık yeni vaka sayısında belirgin bir düşüş başladı. İki aydan fazla bir zamandır Covid-19 pandemisiyle mücadele eden İtalya’da bugün Mart ayı sanayi üretimi rakamları açıklandı.

İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT) tarafından açıklanan verilere göre ülkede sanayi üretimi Mart’ta aylık bazda %28,4 oranında rekor bir düşüş sergiledi. Bu durum haftalardır işyerlerinin kapalı kalması sebebiyle gerçekleşirken, analistlerin %18 ila 20 olan beklentisinin çok üzerinde geldi.
ISTAT verilerine göre İtalya’da mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretim endeksi, Mart 2020’de son 30 yılın en sert daralmasını gerçekleştirdi.
Açıklanan veriler 1990 yılından bu yana en sert üretim düşük olduğunu gösterdi. 2019 yılının ilk çeyreğine kıyasla pandeminin yaşandığı 2020’nin ilk üç ayında üretimde %8,4 oranında kayıp gerçekleşti. Takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla %29,3 oranında geriledi. Düzeltilmemiş sanayi üretim endeksi Mart 2019’a göre %27,1 azaldı.
Mart ayında tüketim, yatırım, ara malları ve enerji üretiminde %10 ila 40 oranında düşüş gerçekleşti. İtalya Euro bölgesinin en büyük üçüncü ekonomisine sahip. Vaka sayısının düşmesi ile birlikte karantina adımlarının gevşetilmeye başlandığı ülkede 2020’nin ilk çeyreğinde gayrisafi yurtiçi hasıla %4,7 oranında daraldı. Bu oran 2008 – 2009 yıllarında yaşanan küresel finans krizi zamanındakinden bile daha fazla oldu.

Mart ayında en az düşüş %6,5 ile gıda ve tütün ürünlerinde gerçekleşirken onu %9 ile kok ve rafine petrol ürünler, %9,1 ile eczacılık ürünleri, %11 ile kimyasal ürünler, %15,5 ile kağıt ürünleri, %19,8 ile bilgisayar ve elektronik ürünler izledi.
Daha fazla üretim düşüşü gerçekleşen diğer sektörlerden; madencilik ve taşocakçılığında %21,4, imalatta %31,2, metal ürünlerinde %37, makine ve ekipmanlarında %40,1, tekstil ve deri ürünlerinde %51,2, taşıma ekipmanlarında ise %52,6 oranında düşüş gerçekleşti.