
Nisan ayında ilk çeyrek GSYİH’sinin yüzde 4,7 daraldığını açıklayan İtalya, daha sonraki okumasında rakamı yüzde 5,3 daralma olarak revize etmişti. Bugün İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nden (ISTAT) gelen tahmin ise ülkenin 2020’de yüzde 8,3 daralma kaydedeceğini öngördü.
2019 sonunda ekonominin durgunluk içinde olduğunu belirten ISTAT, Şubat ayının sonunda başlayan Covid-19 önlemlerinin ekonomide derin bir etki yarattığını dile getirdi. Pandeminin birçok ülkede yayılmasının uluslararası ticareti aksattığı ve sonucunda İtalyan firmalarının ihracatında dramatik bir düşüş olduğu söylendi.
ISTAT, İtalya’nın ilk çeyrekteki yüzde 4,7’lik daralmasını yüzde 5,3 olarak revize etmişti.
Son raporunda mevcut çerçevenin, yüksek belirsizlik ve geleneksel ekonomik göstergelerin önemli revizyonları ile karakterize olduğunu belirten ISTAT, önümüzdeki aylarda tahmin revizyonları yapılabileceği bilgisini de verdi.
Bildirdiği varsayımlar altında 2020’de yüzde 8,3’lük güçlü bir daralma ve 2021’de yüzde 4,6’lık iyileşme öngördüğünü kaydetti. Bu yıl GSYİH düşüşünün temel olarak stokların net iç talebiyle belirleneceği söylendi.
Net ihracatlar ve stokların da GSYİH büyümesine olumsuz katkıda bulunacağı tahmin edildi.
İstihdam trendinin, yüzde 9,3’lük düşüşle 2020’de GSYİH trendini takip edeceği ve 2021’de yüzde 4,1’lik iyileşme olacağı aktarıldı. Hanehalkı nihai tüketim harcama deflatörünün de bu yıl negatif bir eğilim göstereceği öne sürüldü.
Pandeminin Avrupa’da en sert vurduğu ülkelerden biri olan İtalya’da şimdiye kadar 234 binin üzerinde vaka ve 33 binin üzerinde ölüm rapor edildi. Günlük yeni vaka sayısında 21 Mart’ta 6557 ile zirveyi gören İtalya, son olarak 7 Haziran’da 197 yeni vaka kaydetti.
Nisan’da pandemi nedeniyle yaşanan iş kaybı 274 bin olan İtalya için Avrupa Komisyonu’nun tahmini ise yüzde 9,5 daralma yönünde olmuştu. Böylece İtalya, AB’nin en sert daralmasını beklediği ülkeler arasına girmişti. En sert daralma tahmini ise yüzde 9,7 ile Yunanistan için yapılmıştı.