Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İtalya düşen tahvil faizlerinden 13 milyar Euro kazanç sağlıyor

İtalya hükümeti, düşen borçlanma maliyetleri sayesinde bütçede yaklaşık 13 milyar Euro ek alan oluşacağını öngörüyor.
İtalya düşen tahvil faizlerinden 13 milyar Euro kazanç sağlıyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

İtalya hükümeti, düşen borçlan maliyetleri sayesinde bütçede yaklaşık 13 milyar Euro ek alan oluşacağını öngörüyor. Yetkililere göre bunun 5 milyar Euro tutarındaki kısmı bu yıl, 8 milyar Euro tutarındaki kısmı ise 2026’da gerçekleşecek.

Bu rakamlar, Ekim ortasında parlamentoda sunulacak bütçenin hazırlanmasında temel alınacak.

Tahvil faizlerindeki düşüş, Başbakan Giorgia Meloni döneminde uygulanan mali disiplin ve siyasi istikrarın kamu maliyesine olumlu yansıdığını gösteriyor.

Bu durum, Fransa’da hükümetin çöküşü ve bütçe sorunları nedeniyle ülkenin borçlanma maliyetlerinin ilk kez İtalya’nın üzerine çıkmasıyla daha da dikkat çekici hale geldi.

İtalya’nın 10 yıllık tahvilleri şu anda yüzde 3,5’in altında getiriyle işlem görüyor. Bu oran Mart’ta yüzde 4’ün üzerindeydi. Almanya tahvilleriyle arasındaki faiz farkı da son 15 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Bu gelişmeler, İtalya’nın bütçe açığını gelecek yıl AB’nin yüzde 3 sınırının altına indirme hedefini destekliyor.

Meloni hükümeti, büyüme hedeflerini aşağı yönlü revize etse de orta sınıf üzerindeki mali baskıyı hafifletmeyi planlıyor. Yeni bütçede yıllık 28 bin ila 60 bin Euro kazananlara yönelik vergi indirimleri ve yatırım yapan şirketlere teşvikler gündemde. Ayrıca bankalara ek vergi ya da hisse geri alımlarına yönelik bir kesinti de değerlendirme aşamasında.

Zayıf büyüme riskine rağmen AB toparlanma fonundan gelecek yaklaşık 200 milyar Euro ve daha yüksek vergi tahsilatları, kamu maliyesinin salgın öncesinden bu yana en sağlam görünümüne ulaşmasına yardımcı oluyor.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/2Ç Kar/Zarar 32.49% / 67.51%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.