İsviçre’nin ulusal ve uluslararası ekonomi politikasından, ticaret müzakerelerinden ve çalışma politikasından sorumlu kurumu SECO (State Secretariat for Economic Affairs) SECO, dördüncü çeyreğe ilişkin GSYİH (gayri safi yurt içi hasıla) büyüme verisini açıkladı.
Buna göre İsviçre’nin GSYİH büyümesi, 3. çeyrekte %7,6’ya ulaştıktan sonra 4. çeyrekte %0,3’e geriledi.
Covid tedbirlerinin sıkılaştırılmasından doğrudan etkilenen hizmetlerde büyük kayıplar kaydedildi. Diğer endüstriler iyileşmeye devam etti.
Genel olarak bakıldığında, 2020’nin sonuna kadar olan ikinci koronavirüs dalgası, ekonomi üzerinde ilk dalganın geçen baharda yaptığı etkiden çok daha az etkili oldu.
2020’nin son çeyreğinde bazı sektörlerde ekonomik toparlanma kesintiye uğradı.İsviçre’de, koronavirüsü kontrol altına almak için kapasite kısıtlamaları ve işyeri kapatma emri verildi. Uluslararası seyahatler de keskin bir şekilde azaldı ve bu da turizme zarar verdi. Konaklama ve yemek hizmetlerinde (-%20,8), sanat, eğlence ve rekreasyonda (-%7,7) katma değer yaz aylarında kısıtlamaların geçici olarak gevşetilmesinin ardından önemli ölçüde düştü.
Ulaşım ve iletişim de -%0,5 geriledi. Son olarak, sağlık hizmetleri ve sosyal hizmetler (-%0,7) düşüş bildirdi. Söz konusu düşüşler bahar kilitlemelerinden çok daha az şiddetli oldu. SECO yine de ekonominin koronavirüsün ikinci dalgasının ve onu kontrol altına almak için 2021’in ilk çeyreğinde uygulanan önlemlerin etkisini hissetmeye devam ettiğini belirtti.
2020’nin ilk yarısının aksine, uluslararası tedarik zincirleri 4. çeyrekte çok az kesinti yaşadı. Asya’daki büyük ekonomilerdeki güçlü yeniden canlanan talep ile desteklenen imalat (+%1,4) yenilenmiş bir büyüme yaşadı.
Ticaret 4Ç20’de %1,5 büyürken mal ve hizmetler ve işle ilgili hizmetler de hafif büyüdü. Genel olarak bakıldığında, hizmet sektörü katma değer açısından yalnızca küçük bir gerileme yaşadı. İnşaat sektöründe katma değer +%0,4 artarken ekipman yatırımı +%1,9 toparlanmayı sürdürdü.
Hükümet tüketimi %2,3 artarken nihai yurt içi talep %0,2 azaldı. Bu da ithalatta %0,6 düşüşe yansıdı. Genel olarak mal ihracatı %1 azalırken, bunun nedeni ticaretteki olumsuz gelişmedir.
Hizmet ihracatı (+%0,4) hafif büyüdü. Mevcut geçici sonuçlara göre, reel GSYİH 2020’de %2,9 küçüldü. Bu, 2009 krizindeki %2,1’den çok daha şiddetliyken petrol krizinin ardından 1975’te daha da keskin bir düşüş kaydedildi.