2020’ye damgasını vuran Covid-19 krizinden dünyanın en dayanıklı ekonomisi olarak gösterilen İsviçre dahi kurtulamadı. Öyle ki ikinci çeyrekte GSYİH yüzde 7’lik tarihi daralma yaşadı. Ancak üçüncü çeyrekte yüzde 7,2’lik toparlanma görüldü.
Hem dördüncü çeyrek hem de 2020’nin tamamına dair veriler merakla beklenirken hükümetin baş ekonomistinin NZZ am Sonntag’a yaptığı açıklamalar dikkat çekti. Reuters’ın haberine göre ekonomist İsviçre ekonomisine dair iyimser tahminlerde bulundu.
Eric Scheidegger, 2021 ve 2022’de İsviçre ekonomisinin normal oranının iki katından daha fazla büyüyebileceğini söyledi.Çıktının koronavirüs salgınından toparlanmasıyla GSYİH’nin her iki yılda da yaklaşık %4 artabileceğini sözlerine ekledi. Hükümet, olumlu senaryosunda küresel ekonominin 2021 ortasından itibaren toparlanmasını beklerken bunun İsviçre’nin ihracata yönelik ekonomisine yardım etmesi gereken bir durum olduğunu dile getirdi.
The State Secretariat for Economic Affairs (SECO) Aralık tahmininde (üstteki görsel) üretimin 2020’de %3,3 düştükten sonra (1975’ten bu yana en kötü düşüş) 2021’de yüzde 3 ve 2022’de yüzde 3,1 büyüyeceğini öngörmüştü.
SECO o zaman artan vakalar ve kısıtlamaların, 2020/2021’in kış yarısında, Avrupa başta olmak üzere uluslararası ekonomik gelişmeyi önemli ölçüde yavaşlatacağını belirtmişti.Sonuçta ekonomi tipik olarak yılda yaklaşık yüzde 1,7 oranında büyürken Scheidegger; “olumlu senaryomuzda, küresel ekonomide yaz aylarından itibaren güçlü bir toparlanma bekliyoruz, bu durumda, İsviçre hem 2021 hem de 2022’de yüzde 4 civarında bir büyüme sağlayabilir” dedi.
Bununla birlikte şirketlerin sipariş defterlerinin boş olduğunu görmesi ve hizmet sektörünün büyük kısmının uzun süre kapalı kalması nedeniyle 2020’deki gerilemenin, İsviçre ekonomisi için tahmini 72 milyar İsviçre Frangı zarar oluşturduğunu aktardı.
GSYİH’nin %5’ine denk gelen devlet yardımlarının ekonomik krizin daha kötü olmasını engellediğini ve mali kriz sırasında alınan destek tedbirlerinden çok daha fazlası olduğunu da bildirdi.
Şirketlerin yaptığı yatırımların toparlanmayı desteklemesi ile GSYİH’nin 2021 sonuna kadar kriz öncesi seviyelere dönmesi gerektiğini savundu. “Tüketimin yanında, yatırım ikinci ana itici güçtür: şirketler genellikle kriz sırasında bu konuda geri dururlar. Ancak kesinliği yeniden planladıkları anda, birçok şirket iyileşmeye odaklanacaktır” ifadeleriyle de iyimser konuştu.