İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul geçinme ve toptan eşya endeksinin Haziran sayısını yayımladı. Toptan fiyat hareketlerini gösteren endeks, söz konusu dönemde düşüş gösterdi. Fiyat endeksi Mayıs ayında %0,97 oranında artmıştı.
Söz konusu dönemde toptan eşya fiyatları endeksi bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %6,61 artarken, yıllık ortalama değişim oranı %8,73 olarak kaydedildi. Aylık bazda en fazla düşüşün gerçekleştiği grup %12,07 ile kimyevi maddeler oldu. Onu %3,48 ile gıda maddeleri ve %1,72 ile işlenmemiş maddeler takip etti.
Haziran ayında toptan fiyatlarında artış olan gruplar %2,19 ile madenler, %0,95 ile inşaat malzemeleri, %0,34 ile yakacak ve enerji maddeleri oldu. Yıllık bazda ortalama artışlar inşaat malzemelerinde %17,63, işlenmemiş maddelerde %11,01, mensucatta %10,45, yakacak ve enerji grubunda %9,56 ve gıdada %8,85 şeklinde gerçekleşti.
Kimyevi maddeler yıllık bazda da %1,17 düşüş gösterirken bir diğer azalış gerçekleştiren grup %2,57 ile madenler oldu. Perakende fiyatlarına baktığımızda ulaştırma ve haberleşmede %2,39, gıdada %1,15 oranında düşüş gerçekleşti.
Öte yandan kültür, eğitim ve eğlence grubunda %3,20, konutta %1,75, giyim sektöründe %1,32, ev eşyası harcamalarında %0,97, sağlık ve kişisel bakımda ise %0,54’lük artış kaydedildi.
İTO Başkanı Şekiv Avdagiç, Almanya’nın bugünden itibaren başlayan Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı’na ilişkin açıklamada bulundu.Avdagiç, "Tam 24 yıl geçti. #GümrükBirliği’nde revizyon, #Türkiye ile #AB arasında ekonomik açıdan daha geniş bir entegrasyon oluşturacaktır" dedi.
— İstanbul Ticaret Odası (İTO) (@itokurumsal) July 1, 2020
Almanya, 31 Aralık’a kadar yürüteceği AB Konseyi Dönem Başkanlığı süresince koronavirüsün sağlık, ekonomi ve sosyal alanda yarattığı hasarın telafi edilmesine ağırlık verecek. Bunun yanında Afrika ve Çin ile zirveler düzenlemesi ve mevcut ilişkileri gözden geçirmesi bekleniyor.
İTO Başkanı Avdagiç, AB’nin bu süreçte tedarik konusunda Çin’den uzaklaşıp Türkiye’ye kayabileceğini söyledi. Almanya, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke konumunda.
AB dönem başkanlığının Türkiye için de bir fırsat olabileceğini düşünen Avdagiç, AB’nin 1,9 trilyon Euro kadar ithalat hacmine sahip olduğunu belirtti. Bu miktar içinde Çin’in payının %19, Türkiye’nin ise %4 olduğunu açıkladı. Covid-19 pandemisi boyunca bizim bu oranı en az ikiye katlayacak kapasitede olduğumuzun altını çizdi.
AB’nin ABD ile Çin arasında süregelen ticaret savaşı konusunda güvenli bir ekosistem oluşturmaya çalıştığını söyleyen Avdagiç, bu noktada Türkiye’nin yeni bir rol üstlenebileceğine dikkat çekti.
Yaşadığımız sağlık krizinin küreselleşme oyununa çok farklı bir boyut kazandırdığını, Türkiye’nin üretim kırılganlığına karşı iş gücü ve birikim açısından en önde gelen ülkelerden biri olduğunu sözlerine ekledi. Hem ithalat hem de ihracat konusunda AB ile kapsamlı bir ticari ortaklığımız olduğunu anımsattı.
Türkiye’nin Avrupa ülkelerine; demir-çelik, gıda, mobilya, otomotiv, beyaz eşya ve tekstil olmak üzere birçok sektörden ürün sattığını söyledi. Ancak buna rağmen Çin’in AB pazarından aldığı payın Türkiye’den çok fazla olduğunu söyleyerek, pandeminin bu oranın artırılması adına iyi bir fırsat olduğuna dikkat çekti.