
İstanbul’da son saatlerde meydana gelen ve vatandaşlar tarafından hissedilen depremler, bilim dünyasını bir kez daha harekete geçirdi. Yer bilimciler, özellikle Kumburgaz Fayı üzerindeki hareketliliğe dikkat çekerken, olası büyük İstanbul depreminin habercisi olabilecek bu sarsıntılara karşı yetkilileri uyarıyor.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem olduğunu, belirterek, “Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak” açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Haluk Selim, depremin Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolunda meydana geldiğini ve bu bölgenin 1999’dan bu yana olası büyük İstanbul depremi için riskli segmentlerden biri olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Ahmet Ercanlar, yaşanan sarsıntının öncü bir deprem olabileceğine dikkat çekti. “Bu, küçümsenecek bir deprem değil. Gerginlik boşalması Hiroşima’ya atılan bomba kadar,” diyerek, olası büyük bir depremin habercisi olabileceğini ifade etti.
Jeolog Serkan İçelli, depremin sığ bir karakterde olduğunu ve bu nedenle geniş bir alanda hissedildiğini söyledi. “Yaklaşık 2 metrelik bir sağ yanal atım gerçekleşti. Bu sürpriz bir deprem değildi,” açıklamasını yaptı.
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaşanan depremin, 1894 İstanbul Depremi’nde kırılmayan fay segmentinde olduğunu ifade etti ve “Beklediğimiz deprem buydu,” dedi.
Jeolog Okan Tüysüz ise daha temkinli bir yaklaşım sergileyerek, “Bu depremin ardından daha büyük bir sarsıntı olmayacağını söylemek için erken. Artçılar dikkatle izlenmeli,” açıklamasını yaptı.