
Dünyanın en değerli markalarının finansman değerleri bakımından araştırmalarını yapan Brand Finance, bu yıl ilk defa Türkiye’deki büyükşehirleri de kapsayan bir çalışma hazırladı. 30 büyükşehrin yer aldığı listede, İstanbul marka değeri açısından 131,6 milyar dolar ile zirvenin sahibi oldu.
Brand Finance, Turkey Metropol 30 başlıklı araştırma sonuçlarını yayımladı.Curiocity ile birlikte hazırlanan rapora göre; İstanbul 131 milyar 614 dolarla marka değeri en yüksek büyükşehir oldu. Onun hemen ardında 35 milyar 458 milyon dolarla Ankara ve 24 milyar 229 milyon dolarla İzmir, 16 milyar 44 milyon dolarla Kocaeli ve 15 milyar 769 milyon dolarla Bursa yer aldı.
Listenin ilk beşi arasında bu şehirler bulunurken, Antalya 10 milyar 358 milyon dolar, Konya 7 milyar 837 milyon dolar, Gaziantep 7 milyar 284 milyon dolar, Adana 7 milyar 244 milyon dolar ve Mersin 6 milyar 737 milyon dolarlık marka değeriyle listenin ilk 10’u arasında yer alan isimler oldu.
Türkiye’deki 30 büyükşehir arasından, marka değeri en düşük olanı Van olarak kaydedildi.Tekirdağ’ın 5 milyar 844 milyon dolarlık marka değerine sahip olduğu açıklandı. Tekirdağ listenin 11. sırasında yer alırken onu; Manisa, Kayseri, Hatay, Sakarya, Balıkesir, Denizli, Samsun, Eskişehir, Muğla, Aydın, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Trabzon, Malatya, Erzurum, Ordu, Mardin ve Van takip etti.
İstanbul; yatırım ortamı, toplum ve üretim gücü gibi kriterlerin baz alındığı araştırma sonucunda, 100 üzerinden 88,6 puan alarak, marka gücü en yüksek büyükşehir oldu. Onu 88,1 puanla İzmir, 82,9 puanla Ankara, 78,4 puanla Antalya ve 76,3 puanla Bursa takip ederken, Şanlıurfa 41,4 puanla listenin son sırasında yer aldı.
Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, söz konusu çalışmanın; tarım, sanayi, gayri safi hasıla ve hizmetler gibi konular dikkate alınarak yapıldığını söyledi.Böyle bir çalışmanın ülkemiz için ilk kez yapılmasından dolayı mutlu olduklarını dile getiren İlgüner, bu sayede büyükşehirler için sosyo – ekonomik istatistiki verilerin kolaylıkla elde edilebileceğini söyledi.
Ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının %75’inin büyükşehirlerden geldiğini belirten İlgüner, bu şehirlerin performanslarının çok önemli olduğunu vurguladı. Turkey Metropol 30 raporunun farkındalık yaratması açısından da çok önemli bir yere sahip olduğunu, büyükşehirlerin yönetimleri bakımından rekabetçiliği artıracağını sözlerine ekledi.