Resmi Gazete’nin 28 Haziran 2022 tarihli sayısında İstanbul Finans Merkezi (İFM) Kanunu yayımlandı. Söz konusu kanun, yayımlandığı tarih itibarıyla yürürlüğe girdi. İstanbul Finans Merkezi’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, geçen hafta Meclis’ten geçmişti.
Amacının; Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal rekabet gücünü uluslararası alanda artırmak, finansal piyasalar ile ürün ve hizmetlerin gelişmesine ve derinleşmesine katkıda bulunmak, uluslararası finans ve sermaye piyasalarına entegrasyonu güçlendirmek ve bu sayede önde gelen küresel finans merkezlerinden biri olmasını sağlamak olduğu açıklandı.
İFM’nin; Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu, Bankacılık, Banka Kartları ve Kredi Kartları, Sigortacılık Kanunu, Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu, Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun gibi alanları kapsadığı bildirildi.
Kapsam dışına; ofis alanı dışında kalan ve ofis kullanım amacı dışına özgülenmiş alışveriş merkezi, otel ve benzeri yerlerden oluşan alanların girdiği açıklandı. Yönetici şirket statüsünde ise Kanun kapsamında verilen görev ve yetkileri kullanmak üzere Türkiye Varlık Fonu tarafından kurulan ve özel hukuk hükümlerine tabi olarak faaliyet gösteren anonim şirketi olduğu belirtildi.
Ofis alanında faaliyet göstermek üzere katılımcılara Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından katılımcı belgesi verilecek.
Tek Durak Büro Sistemi
Tek durak büroda; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı temsilcileri ile bu bakanlıklarca gerekli görülmesi hâlinde bunların bağlı, ilgili, ilişkili kuruluşları veya bu bakanlıkların denetiminde olan kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve ilgili ilçe belediyesi temsilcileri yer alacak.
Faaliyet gösteren şirketlerin yurt dışında yerleşik kişilere sundukları finansal hizmetler, hizmetten nihai olarak yurt dışında faydalanılması koşuluyla finansal hizmet ihracatı olarak değerlendirilecek. Faaliyetler kapsamında elde edilen kazançların yüzde 75’i kurumlar vergisi matrahının tespitinde, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirilecek.
Merkezde yer alan taşınmazların kiralanmasına dair işlemler her türlü harçtan ve bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar Damga Vergisi’nden istisna olacak.
İFM İlk Olarak 2019 Yılında Duyuruldu
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi İFM Daire Başkanı Dr. Serkan Yüksel, 2019 yılının Kasım ayında yaptığı açıklamada, söz konusu proje ile finans alanında yeni bir hikaye oluşturmak istediklerini belirtmişti.
Finans alanında yeni ufuklar açılmasını sağlayacak merkezin 2022 yılında açılacağı söylenmişti.
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, o dönemde yaptığı açıklamada Finans Ofisi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı görevi sırasındaki bir rüyası olduğunu dile getirmişti.