Türkiye İstatistik Kurumu, beklenen işsizlik verilerini açıkladı. Rapora göre mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı Mayıs’taki yüzde 8,4’ten Haziran’da yüzde 9,2’ye yükseldi. Uzmanlar, işsizlikteki artış üzerine dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Yorumlardan biri ünlü ekonomist Dr. M. Murat Kubilay’dan geldi.
kolayca yatırım yapın
İşsizliğin Türkiye’deki asıl ölçüsü olan geniş tanımlı işsizliğin yüzde 29,2’ye çıktığını ve bu oranın pandemi başındaki Nisan 2020 hariç tüm zamanların en yükseği olduğunu belirtti.
“Önümüzdeki 6-18 ay bu yüksek oranlar sürecek. Hayat pahalılığı ile birlikte işsizlikle iktisadi buhranın en boğucu dönemindeyiz.” ifadelerini kullandı.
Değerlendirmeyi X hesabı üzerinden yapan Kubilay, açıklamasına şöyle devam etti:
“Türkiye’nin son 40 yılın en ağır iktisadi buhranına giriş tarihi olan Mart 2018’de geniş tanımlı işsizlik yüzde 15,4 idi. Uzun yıllara yayılmış korkunç bir işsizlik artışı trendindeyiz. Üstelik bu işsizlik düşük ücretlere rağmen gerçekleşiyor.”
İris Cibre de benzer şekilde işsizlikteki artışı vurguladı.
Verilere ilişkin değerlendirmesinde; “Ekonominin hızla yavaşladığı Tüik’in işsizlik verilerinde bile gösteriyor kendini, manşet yüzde 9.2 geniş tanımlı, gerçek işsizlik yüzde 29.2, çalışabilir nüfusta her 3 kişiden biri işsiz” dedi.
TCMB eski başekonomisti olan Hakan Kara da Türkiye’nin işsizlik grafiğini paylaşarak, “Ekonomi yönetimi açısından asıl sabır testi şimdi başlıyor” ifadeleriyle yorum yaptı.
İşsizlikteki artış endişeler üzerine eklenirken kısa süre önce açıklanan veri de açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki makasın giderek açıldığını göstermişti. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Temmuz ayında açlık sınırının 19 bin 234 liraya, yoksulluk sınırının da 62 bin 652 liraya yükseldiğini ortaya sermişti.