Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İşsizlikle Mücadelede Esnek Çalışma Modeli Yaygınlaştırılmalı

TİSK YKB Akkol, ülkenin kalkınması ve refahı için işsizliğin azaltılması, bunun da esnek çalışma modelinin daha yaygın bir şekilde uygulanmasıyla mümkün olacağını söyledi.
İşsizlikle Mücadelede Esnek Çalışma Modeli Yaygınlaştırılmalı
Yorum

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, işsizliğin ülkemizin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi. Bu sorunla etkin bir şekilde mücadele etmek için esnek çalışma modellerinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Akkol, bu uygulamanın uzun zamandır TİSK’in çalışma konuları arasında yer aldığını belirtti.

İşgücü piyasasında çalışanlar ile işverenlerin arasındaki anlaşmaların esnekleştirilmesinin, işsizliğin azaltılmasında işe yarayacak bir adım olacağını aktardı.

Özgür Burak Akkol, esnek çalışma hükümlerine işlerlik kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Özgür Burak AkkolCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın konu hakkında açıklamalarına da yer veren Akkol, kısmi ve süreli çalışma modelinin taraflar arasında yapılan mutabakat ile faydalı olacağını dile getirdi.

Söz konusu çalışma modelinin elbette ki geleneksel çalışma modelinin yerini almadığını sadece tamamlayıcı nitelikte olduğunu açıkladı. Yeni Ekonomi Programı kapsamında, 2022 yılında işsizliğin %9,8 oranına indirilmesi hedefinin yer aldığını hatırlattı. Yılda 3,2 milyon kişiye istihdam sağlanmasının da YEP kapsamında yer alan planlar arasında olduğunu söyledi.

İşletmelerin kayıt dışı istihdamla mücadele, engellilerin iş olanaklarının geliştirilmesi, üretim ve rekabete uyum sağlanması açısından esnek çalışma modelini yaygın bir şekilde kullanmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

İstihdam Esneklik Endeksi 2019 Raporu’nda Türkiye, 41 ülke arasında 36. sırada.

İstihdam Esneklik Endeksiİş Kanunu’nda yer alan sınırlamalar nedeniyle esnek çalışma modelinden istenen faydanın sağlanamadığını söyleyen Akkol, deneme sürelerinin 12 ay olarak düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Ülkemizin bu alanda oldukça zayıf olduğunu, OECD ve Avrupa ülkelerinde olduğu gibi yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

İş sözleşmeleri yapılırken aranan koşulların çok sert olmaması gerektiğini söyledi. Belirli süreli iş sözleşmesinin ilk defa kümülatif süresinin 24 ayı geçmemesi gerektiğini belirtti. TİSK Başkanı Akkol, “Mevcut uygulamada 2 ay olan deneme süresi bireysel iş sözleşmeleriyle 6 ay, toplu iş sözleşmeleriyle en az 12 ay olarak düzenlenebilmeli. 2 ay olan denkleştirme süresi üretimin yoğun olduğu sektörlerde ihtiyacı karşılayamayacak seviyededir.” şeklinde konuştu.

Esnek çalışma modelinde işçinin onay koşulunun kaldırılması ve toplu iş sözleşmeleriyle en az 6 ay olmasının sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

3 ay olarak belirlenen kısa çalışma ödeneği süresinin en az 6 aya çıkarılması gerektiğini söyledi.

Esnek ÇalışmaVar olan yönetmelikte fazla çalışmanın engellendiğini, fakat bu yasağın kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. Ek olarak özel istihdam bürolarının yardımıyla ödünç iş uygulamasında süre ve konu sınırlamasının da kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı. İşverenlerin 2 ay olan telafi çalışma süresinin kısa olmasından memnun olmadığını, bu sürenin de en az 6 aya çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Cumartesi günlerinin hafta içinde çalışılmayan zamanların yerine telafi çalışması yapılabileceğini önerdi. Ülkenin kalkınması için iş hayatının süreklilik içermesi gerektiğini söyleyen Akkol, hükümete sundukları bu önerilerin dikkate alınmasının çok faydalı olacağını söyleyerek konuşmasını noktalandırdı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu