İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Salı günü yaptığı açıklamada, Madrid ve Londra yönetimlerinin Cebelitarık’ın Brexit sonrası statüsünü belirleyen kesin bir çözüm bulmak adına bir anlaşmaya yaklaştıklarını söyledi.
Cebelitarık’ın statüsü ve İspanya sınırının nasıl denetleneceği konusu, İngiltere’nin 2016’da Avrupa Birliği’nden ayrılma oylamasından bu yana bir tartışma konusu oldu.
Yarımada, İngiltere ile AB arasında varılan çıkış anlaşmasının dışında tutuldu.
Albares’ten Yapıcı Mesajlar
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) oturum aralarında verdiği demeçte, “İngiliz tarafında Cebelitarık ile ilgili anlaşma konusunda yapıcı bir ruh hali görüyorum” ifadelerini kullandı.
İspanya, İngiltere ve Avrupa Birliği, 31 Aralık 2020’de, İngiltere’nin bloktan tamamen ayrılmasından saatler önce, Cebelitarık’ın Schengen Bölgesi gibi AB anlaşmalarının bir parçası olarak kalmaya devam edeceği konusunda anlaştılar.
Anlaşmada, İspanya’nın kalıcı bir çözüm bekleyen liman ve havaalanını denetleyeceği de belirtilmişti.
Avrupa Komisyonu ve İspanya, İngiltere’ye, Cebelitarık’ın İspanya ile kara sınırının 2022’nin sonlarında açık tutulması ve İspanya ile yerleşim bölgesi arasında serbest insan akışının sağlanması dahil bir teklif gönderdi.
“Anlaşmaya Çok Yakınız”
Albares, “Bence anlaşmaya çok yakınız. Her şey üzerinde anlaşmaya varılmadan hiçbir şey üzerinde anlaşmaya varılmış sayılmaz. Ancak İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile yaptığım görüşmelerden ikimizin de anlaşmayı istediğini ve gerçekten üzerinde çalıştığımızı görüyorum” şeklinde sözlerine devam etti.
İspanya’nın güney bölümünde yer alan Cebelitarık özerk bölgesinin egemenliği, 1713 yılında imzalanan Utrecht Antlaşması’na dayalı olarak İspanya tarafından İngiltere’ye devredilmişti.
İspanya, uzun süredir bölgenin geri verilmesi çağrısında bulunuyor. Ancak 2002 yılındaki oylamada Cebelitarık’taki seçmenlerin yüzde 99’u İngiltere’nin egemenliği İspanya ile paylaşması fikrini reddetmişti.