İspanya’nın ulusal istatistik ofisi INE tarafından yapılan açıklamada ekonominin ikinci çeyrekteki yüzde 17,8’lik rekor düşüşle resesyona girdiği bildirildi. Düşüş, 1930’lardan bu yana görülen en büyük düşüş olsa da INE’nin tahmin ettiği kadar kötü gelmedi.
kolayca yatırım yapın
Yüzde 17,8’lik düşüş, ilk çeyrekte kaydedilen oranda 12,6 puan düşük gelirken 31 Temmuz’da tahmin edilen orana kıyasla daha yüksek geldi.
Teknik resesyona giren ekonomideki ikinci çeyrek düşüşü, INE’nin tarihsel seriye başladığı 1970 yılından bu yana en büyük üç aylık düşüş olurken İspanya İç Savaşı (1936-1939) günlerinden beri benzer bir şey kayıtlarda bulunamadı.
Bununla birlikte %17,8’lik gerileme, INE’nin Temmuz sonunda tahmin ettiğinin biraz altında kaldı ki kurum o zaman GSYİH’nin ikinci çeyrekte %18,5 düşeceğini tahmin ediyordu.CNTR. Trimestre 2/2020
La contribución de la demanda nacional al crecimiento interanual del #PIB ha sido de -18,8 puntos y la aportación de la demanda externa ha sido -2,7 puntos #INE
Nota prensa: https://t.co/koKgpvAbT6
Más resultados: https://t.co/vWvQIJ1vju pic.twitter.com/QzWC91EXRP— INE España (@es_INE) September 23, 2020
GSYİH’deki yıllık bazda düşüş ise Temmuz ayı tahmini olan %22,1’e kıyasla %21,5 olarak belirlendi. Şimdiye kadar, ekonomik çıktıdaki en büyük yıllık düşüş, yıllık bazda büyümenin %4,4 düştüğü 2009’un ikinci çeyreğinde mali krizin ortasında, kaydedilmişti.
Nisan-Haziran dönemindeki dev küçülme, İspanya’da koronavirüsün yayılmasını kontrol altına almak için ilan edilen alarm durumu ile neredeyse tamamen örtüştü. Çünkü söz konusu dönemde ülke sıkı bir tecrit altında tutuldu ve pek çok ekonomik faaliyet yavaşladı hatta özellikle turizm endüstrisinde tamamen durdu.
İspanya, komşu ülkeler GSYİH rakamlarını yukarı doğru gözden geçirmeye başlasa da koronavirüs krizinden en çok etkilenen ülkelerden biri olmaya devam etti.En son Eurostat verilerine göre Avrupa’da sadece İngiltere %21,7’lik düşüşle benzer bir rakam yayınladı.
Diğer ülkelerse biraz daha az dramatik kayıplar yaşadı. Örneğin Almanya’da çıktı yüzde 11,3; Fransa’da yüzde 18,9; İtalya’da yüzde 17,7; Portekiz’de yüzde 16,3; Yunanistan’da yüzde 15,5; Hollanda’da yüzde 9; Avusturya’da yüzde 12,9; Danimarka’da yüzde 8,2; İsveç’te yüzde 7,7; İrlanda’da yüzde 3,7 ve Polonya’da yüzde 7,9 daraldı.
İspanyol gazete El País, İspanya’daki düşüş için büyük ölçüde iki faktörün etkili olduğunu yazdı. Birincisi, Google ve Apple’ın mobilite verileriyle kanıtlandığı üzere diğer ülkelere göre daha sıkı bir kilitleme olarak gösterildi.
İkincisi kısıtlamalardan en çok etkilenen sektörlere, özellikle misafirperverlik, ulaşım, eğlence ve genel olarak sosyal etkileşim gerektiren tüm faaliyetlere daha fazla bağımlı olan bir ekonomi olarak belirtildi.
Turizm endüstrisinin ekonomi için önemi açısından, İspanya ile sadece Yunanistan’ın karşılaştırılabileceği söylendi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yapılan bir araştırma, İspanya’nın bulaşmaya karşı savunmasız kalan en yüksek iş oranına sahip ülke olduğunu gösterdi.