
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Mart sonuçlarını açıkladı. Kovid-19 salgınının tüm dünya genelinde ekonomik bozulmaya yol açması sebebiyle İSO ihracat endeksi Mart’ta sert düşüş göstererek 35,7’ye geriledi.
İmalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını gösteren endeksteki düşüş oranı 2008 küresel finans krizi döneminden bile daha büyük ölçüde gerçekleşti.
Açıklanan verilere göre Mart ayında hemen hemen tüm ülke pazarlarında düşüş oldu.İSO verilerine göre en sert daralmanın gerçekleştiği ülke İtalya olarak kaydedildi. İtalya 17.127 can kaybı ile koronavirüs salgınından en ağır darbeyi alan ülke konumunda. İtalya’dan sonra ekonomik aktiviteleri en fazla düşüş gösteren diğer ülkeler sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, Fransa ve İspanya olarak açıklandı.
Çin ekonomisinde Şubat ayında sert düşüş olmasına rağmen yeniden toparlanma işaretleri alınmaya başlandı. Amerika’daki talep koşullarında ise son 11 yılın en sert bozulması gerçekleşti.
Tüm bu olumsuz gelişmeler doğrultusunda imalat sektörü ihracat iklim endeksi sert düşüş göstererek 50 eşik değerin altına indi. Söz konusu değer Şubat ayında 50,4 olarak açıklanmıştı. Mart’ta ise 35,7’ye inerek Türk imalatçılarının faaliyetlerinde ne kadar geniş çapta bozulma olduğunu gösterdi.
IHS Markit PMI verileri Mart ayında bütün ülkelerin ekonomik faaliyetlerinde daralma olduğunu açıkladı.Söz konusu dönemde koronavirüs salgınından en fazla etkilenen olan İtalya sokağa çıkma yasağının da etkisiyle üretimi en yüksek oranda gerileyen ülke oldu. İtalya, Türk imalat sektörü ihracatının yüzde 5’lik payını oluşturuyor.
Salgının başlangıç noktası olan Çin’de toparlanma sinyalleri alınsa da Asya pazarında yer alan Singapur Hong Kong’da ekonomideki daralmanın belirgin bir şekilde devam ettiği açıklandı. Suudi Arabistan anketin başladığı tarih olan 2009 yılının Ağustos ayından bu yana ilk defa negatif bölgeye geçti. Orta Doğu bölgesinde en sert düşüş Lübnan’da yaşanırken Mısır ve Katar’da da ekonomik faaliyetlerde yavaşlama oldu.

IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, Türk imalat sektörü ihracat iklim endeksinin dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasının etkisi ile düşüş gösterdiğini söyledi. Geçen ay gerçekleşen rakamların 2008-2009 küresel krizden bile daha kötü olduğunun altını çizdi.