Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Kasım’da 50,1 ile Gerileme Gösterdi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) verilerine göre ihracat iklimi endeksi, bu yılın Kasım ayında 50,1 seviyesinde ölçüldü. Bu rakam bir önceki ay olan Ekim'e kıyasla gerileme olduğuna işaret etti.
İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Kasım’da 50,1 ile Gerileme Gösterdi
Yorum

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İhracat İklimi Endeksi’nin Kasım ayına ilişkin sonuçlarını açıkladı. Buna göre imalat sektörünün ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen gösterge, bu yılın Kasım ayında mevsimsellikten arındırılmış ölçümlere göre 50,1 seviyesinde kaydedildi.

Söz konusu endekste 50,0 seviyesi eşik değer olarak kabul ediliyor. Bu rakamın üzerinde kalanlar iyileşmeye işaret ederken, altındakiler ise bozulma olduğunu gösteriyor. Bu durum dikkate alındığında Türkiye’nin ihracat iklimi endeksinin Kasım’da düşük bir miktar da olsa iyileşmeye işaret ettiği gözleniyor.

Kasım’da 50,1’de kaydedilen endeks, bir önceki ay olan Ekim’de 50,3 idi. Buradan verinin aylık bazda 0,2’lik bir gerileme kaydettiği görüldü. Bu durum Türk imalat sektöründeki ihracatçıların talep koşullarında sınırlı bir iyileşme olduğu anlamına geldi.

Türk İmalat Sektörüİhracat iklimi; Almanya, Birleşik Krallık ve İtalya’da kendini gösteren zayıflama sinyallerinden negatif etkilendi. Söz konusu bu üç ülke, Türk imalatçılarının en önemli üç pazarını oluşturuyor ve aynı zamanda imalat sektörü ihracatının %23’ünü karşılıyor.

Kasım’da Almanya, üç ay art arda ekonomik faaliyetlerinde gerileme göstermesine rağmen o ay kaydedilen gerileme bahsedilen dönemin en düşük hızda olanıydı. Brexit sebebiyle İngiltere’nin Avrupa Birliği ile olan ticari ilişkisinin gelecekte nasıl bir boyut alacağına yönelik net bir görüş olmaması, talep koşullarını sınırladı. Bunun etkisiyle Birleşik Krallık’ta da üretim dört ay boyunca üst üste düştü. İtalya’nın ekonomik faaliyetleri ise Mayıs ayından bu yana ilk kez azaldı.

Türk imalatçıları için hayati önemdeki bu üç pazarın dışında kalanlar, Kasım ayında iyileşmeye yönelik bazı mesajlar verdi. ABD’nin üretimi dört ayın en yüksek seviyesini yakaladı. İspanya’nın üretimi de aynı dönemde arttı.  Fransa ise ekonomik faaliyetlerini art arda 8 ay boyunca artırmasına rağmen büyüme beklenen kadar hızlı olmadı.

Rusya da Kasım’da üretimde güçlü bir tablo çizen ülkeler arasındaydı. Ülke üretimini yukarı seviyelere taşıdı.

Rusya Üretimde Güçlü Tablo ÇizdiOrta Doğu’da Kasım için zayıflayan bir talep söz konusuydu. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ekonomik anlamda büyümesinde performans kaybetmedi. Suudi Arabistan Ekim’de son 22 yılın en yüksek artışına imza atmıştı. Mısır ise üretiminde son 2 yılın en sert gerilemesini yaşadı. Protestolardan etkilenen Lübnan’da ise oradaki ekonomik etkinlikleri azalttı.

Asya bölgesinin bazı ülkeleri ise ekonomik faaliyet anlamında iyileşmeye yöneldi. Özellikle Çin ekonomisi, Kasım’da güçlü bir yükseliş göstererek 2018 yılının Şubat ayından bu yana en yüksek hızda artış gerçekleştirdi. Hindistan ekonomisi ise son 3 ay içinde ilk kez büyüyen ülkeler arasına girmeye başardı. Nijerya ve Uganda, dünya çapında yapılan PMI anketinin sonuçlarına göre, Kasım’da en güçlü artışı kaydeden ülkeler olarak belirlendi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu