Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İSO İmalat PMI Endeksi Aralık’ta Bir Önceki Ayla Aynı Gelerek 49,5 Oldu

İSO Türkiye imalat PMI 2019’un son ayında değişim göstermezken, İstanbul’da düşüşe yöneldi.
İSO İmalat PMI Endeksi Aralık’ta Bir Önceki Ayla Aynı Gelerek 49,5 Oldu
Son Güncelleme: 
Yorum

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ekonomik büyümenin en önemli göstergesi olan imalat PMI (satın alma yöneticileri endeksi) Aralık verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye imalat PMI değişim göstermedi ve Kasım seviyesi olan 49,5 olarak gerçekleşti. 2019 yılının Aralık ayında İstanbul imalat PMI ise 52,6’ya geriledi.

İSO tarafından açıklanan imalat PMI verileri, Aralık ayında 2019 yılı ortalamasının üzerinde olduğunu gösterdi.

Türkiye PMIİmalat sanayi performansında en güvenilir ve hızlı referans kabul edilen satın alma yöneticileri endeksi, Aralık ayında 49,5 olarak açıklandı. Bu seviye bir önceki ay olan Kasım’da da aynıydı. Aylık bazda değişim göstermeyen Türkiye verisi faaliyet koşullarında hafif yavaşlama olduğunu gösterdi.

İstanbul genelinde ise Kasım’da 54,2 gelen imalat PMI Aralık’ta 52,6 seviyesine geriledi. Bu veri üst üste dört ay boyunca güçlenirken, sektörde iyileşmeye işaret etti. Aralık’ta artmaya devam eden yeni siparişler ise beş aydır devam eden yükselişini sürdürdü. Söz konusu dönemde üretimde ılımlı düzeyde artış olmasına rağmen, Kasım’a göre daha güçlü olduğu görüldü.

Yeni siparişlerde sınırlı düzeyde bir yavaşlama yaşandı. Yeni ihracat siparişlerinde yavaşlama olsa da bu düşüş son beş ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Birikmiş işler azalırken, bu durum istihdamda iki aydır devam eden yavaşlamayı destekledi.

IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, açıklanan verileri değerlendirdi.

İstanbul PMIAralık ayında firmalar satın alma faaliyetlerini hızlandırdı. Üretimde büyüme hızı stok artışını desteklemede zayıf kaldı. Bu doğrultuda nihai ürün stokları zayıflamaya devam etti. Üretim gereksinimlerindeki artışa bağlı olarak firmalar satın ama faaliyetlerine hız kazandırdı. Girdi maliyetleri Kasım ayında beş yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Ancak 2019 yılının son ayında yeniden yükselişe geçti. Firmalar girdi maliyetlerindeki artışın para birimindeki zayıflıktan kaynaklandığını belirtti. Andrew Harker, imalat sektörünün toparlanmaya devam ettiğini, bu durumun resmi sanayi üretimi verilerindeki artışların süreceğine işaret ettiğini söyledi. Zorlu piyasa koşullarına rağmen imalatçıların 2020 yılına daha güvenle baktıklarını söyledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu