İstanbul Sanayi Odası (İSO), Temmuz ayı ihracat iklim endeksini açıkladı. Türkiye imalat sektörü ihracat iklim endeksi, Temmuz’da düşüşünü üçüncü aya taşıyarak 50,3’e geriledi. Raporda, söz konusu değerin uluslararası talep koşullarında yaşanan güçlenmenin çok hafif olduğunun göstergesi olduğu belirtildi.
Temmuz verileri Türk imalat sanayi ihracatçılarının talep koşullarının durgunluk gösterdiğini işaret etti. Avrupa’da bazı önemli pazarlarda üretim kaybı, Orta Doğu ve Hindistan gibi diğer bölgelerde talep koşullarında artış olurken, söz konusu değişimler ana endeks üzerinde belirleyici oldu.
İSO tarafından, ihracat pazarlarının Türk imalat sanayi ihracatından aldıkları paylara ilişkin istatistikler kullanılarak oluşturulan raporun detaylarını inceleyelim.
6 Ayın En Zayıf Pozitif Görünümü!
Mart ayında 52,6 değerinde gerçekleşen endeks, Nisan’da 53,1’e yükseldi. Mayıs’ta 52,3’e geriledikten sonra düşüşünü sürdürerek Haziran’da 51,1, Temmuz’da ise 50,3 oldu.
Açıklamada “Yaşanan iyileşme, son altı aydır devam eden pozitif dönemin en sınırlı düzeyinde gerçekleşti.” ifadesine yer verildi.
Almanya’da üretim Haziran ayındaki yatay seyrin ardından Temmuz’da son altı ayın ilk düşüşünü sergiledi. birçok Avrupa ülkesinde de ekonomik aktivite zayıfladı. En kesin üretim daralmasının Avusturya’da gerçekleştiği bildirildi.
Yunanistan’da büyüme Haziran ayına göre hız kazandı. ABD’de ekonomik aktivite artsa da Şubat ayından bu yana gerçekleşen en zayıf artış kaydedildi.
Ekonomik aktivite Hindistan’da güçlü performansını devam ettirdi. Öte yandan Rusya ve Çin’de büyüme ivme kaybetti.
S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Avrupa’da imalat sektöründe meydana gelen bozulmanın Türk imalat sanayi ihracatçıları açısından iyileşme trendinin sona ermiş olabileceğine işaret ettiğini söyledi.
Rapora dair değerlendirmesinde “Firmalar, Orta Doğu’daki canlı talep koşullarının şu an için büyümeyi devam ettirmesini ümit ediyor olacak. Ancak dış talep koşullarının kötüleştiği bir dönemin açılmaması için küresel ölçekte büyümenin daha genele yayılı hale gelmesi gerekecek.” ifadesine yer verdi.