
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Temmuz sonuçları açıklandı. İmalat sektörünün faaliyetlerindeki gelişmeleri gösteren endeks, koronavirüs pandemisi için konulan kısıtlamaların kaldırılmasının etkisiyle yükseliş gösterdi.
Özellikle Avrupa ülkelerinde uluslararası ticaret kısıtlamalarının kaldırılması, Temmuz’da endeksin beş aydır ilk kez 50,0 eşik değerini geçmesini sağladı. Türk imalat sektöründeki iyileşmenin etkisiyle, ihracat iklim endeksinde toparlanma meydana geldi.
İSO ihracat iklim endeksi Temmuz’da 53,0 değerine yükseldi.
Endeks pandeminin etkisiyle Nisan ayında 19,1 değerine kadar geriledi. Mayıs ayında 34,1 olan ihracat iklim endeksi Haziran’da 47,5’e çıkarken, Temmuz’da beş aylık aradan sonra eşik değerin üzerine çıkmayı başardı. Yapılan açıklamada Covid-19 salgını nedeniyle getirilen sokağa çıkma yasağı, ekonomilerin kapanması ve çeşitli kısıtlamaların sektörü olumsuz etkilediği söylendi.
Ancak kısıtlamaların kaldırılması ve ekonomilerin açılmasıyla birlikte Temmuz ayında toparlanmanın hzlandığının altı çizildi. Özellikle İngiltere, İtalya ve Almanya’da normalleşmeye geçilmesinin Türk imalat ihracatçılarının faaliyetlerinde iyileşme sağladığı kaydedildi.
Söz konusu dönemde İspanya, Fransa ve Polonya gibi ülkelerde üretimdeki büyüme devam ederken, Hollanda’da düşüşün sürdüğü gözlendi. Vakaların 5 milyon 200 bine yaklaştığı ABD’de de imalat sektöründeki toparlanma devam etti.
Yapılan açıklamada; “ABD’de ekonomik faaliyetler büyüme kaydetti. Ancak bazı eyaletlerin artan COVID-19 vaka sayısına yönelik endişeler nedeniyle kısıtlamaları yeniden devreye sokması, büyümenin ılımlı kalmasına neden oldu.” sözlerine yer verildi.
Katar aylık bazda en güçlü büyümeyi gerçekleştirirken, Çin’de de güçlü seyir devam etti.
Temmuz ayında Mısır, Katar ve Mısır’da talep koşulları iyileşti. Latin Amerika, Meksika ve Brezilya’da ekonomik aktiviteler yavaşlamaya devam ederken, Kolombiya’da toparlanma işaretleri arttı. Çin geçen ay üst üste üç aydır büyüme gösteren ülke olarak dikkat çekti.
IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Temmuz ayında Türk imalatçılarının temel ihracat pazarında toparlanmanın sürdüğünü söyledi. Bunun ana sebebinin dış piyasanın açılmasının ve imalat sektöründeki artan talep olduğunu ifade etti. Bir yandan da dünya genelinde halen artan virüs vakalarının toparlanma konusunda riskleri canlı tuttuğunu sözlerine ekledi.