İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin Ağustos ayı olağan toplantısı gerçekleştirildi. “Ekonomiyi Yeniden Yapılandırmaya Yönelik İstişareler ve OVP Öncesi Süreçte Sanayi/İhracat Dünyamızın Sorunları ve Çözüm Önerilerini Değerlendirmek” ana gündemiyle yapılan toplantıda İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, açılış konuşmasını yaptı. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat da gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.
Bahçıvan, Eylül ayında açıklanması planlanan Orta Vadeli Planın (OVP) kapsamlı bir yol haritasının paylaşılmamış olmasının iş dünyasında yarattığı belirsizliği ortadan kaldıracağını söyledi.
OVP’yi çok önemsediklerini, makro-finansal istikrarın güçlendirilmesi için bir yol haritası ortaya koyması, finansmana erişim gibi kısa vadeli sorunlara çözüm sunması, mevcut küresel rekabet ortamında sanayici ve ihracatçıların ihtiyaç duyduğu yapısal reformları içermesi gibi beklentileri olduğunu açıkladı.
OVP Bu Kez Kararlılıkla Uygulanmalıdır
En önemli konulardan birinin ise OVP’nin bu kez kararlılıkla uygulanması gerektiği olduğunu ifade eden Bahçıvan, Türkiye’nin uzun vadeli geleceğini güçlü bir şekilde dizayn edebilmek için mutlaka farklı ve güçlü yatırımlara ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
Kaynakların doğru ve verimli kullanılması gerektiğini, içinde bulunduğumuz dönemin kaynak sıkıntılarının herkes tarafından kabul edildiği bir dönem olduğuna dikkat çekti.
Böyle bir dönemde ülke olarak en önemli kaynak aktarımını, Türkiye’nin yarınlarını oluşturacak, katma değerler verecek, döviz yaratacak ve istihdam yaratacak sanayi yatırımlarına yoğunlaştırmaları gerektiğinin altını çizdi.
OVP oluşturulurken sanayinin yatırım motivasyonunun ve yatırım enerjisinin kaynak yetersizliğinden dolayı sekteye uğratılmaması gerektiğini, özel bankaların böyle bir imkan sunmayacağını herkesin bildiğini, bu nedenle de bu konuda alınacak kararların sabırsızlıkla beklendiğini söyledi.
400 CDS Puanı Yatırımlar için Yeterli Değil
Yeni ekonomi yönetiminin aldığı kararlarla birlikte Türkiye’nin kredi risk primini ifade eden CDS puanı 400’lü seviyelere indi. Erdal Bahçıvan bunun kaliteli ve uzun vadeli kaynak akışı için yeterli olmadığını söyledi.
Bu nedenle de sabırla bu güveni oluşturacak ve asla soru işaretlerine dönüştürmeyecek istikrarlı bir tutum içinde olunması gerektiğinin altını çizdi.
Önümüzdeki dönemde de ihracatçı sanayi kollarının n güçlü iş ortağı olmaya devam edecek olan Türk Eximbank’ın sermaye yapısının güçlendirilmesi gerektiğini aktardı.
Konuşmasına “Şu anda Eximbank, Türk bankacılık sisteminde ihracat odaklı çalışan sanayicilerin en önemli finansman ayağı. 2000’li yılların başında 30 milyar dolar bandında olan ihracatımızın bugün 250 milyar doların üzerine çıkmış olmasında Eximbank’ın ihracatımıza sağladığı kredi imkanlarının etkisi hiç kuşkusuz büyük oldu.” sözleriyle devam eden Bahçıvan, bugün gelinen nokta itibarıyla çok daha fazla finansmana ihtiyaç olduğunu vurguladı. (AA)