
İSO Dijital Dönüşüm Ofisi Lansmanı ve Sanayide Dijital Dönüşümün Kilometre Taşları programında konuşan, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, teknolojinin hayatımızdaki önemine değindi. Başkalarının geliştirdiği teknolojiyle gelişen bir ülke olmadığını aklımızdan çıkarmamamız gerektiğini ifade eden Bahçıvan, kalkınma stratejimizin merkezine dijitalleşmeyi almamız gerektiğinin altını çizdi.
Düzenlenen programa Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Müdürü Canan Özsoy, İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi ve CTECH Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Sarı gibi isimler katıldı.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayicileri bilinçlendirmek amacıyla birçok çalışma yaptıklarını söyledi.Sanayi şirketlerinin dijitalleşmesi kapsamında yaptıkları çalışmaları anlatan Bahçıvan; yerli tedarikçileri ve ürün hizmeti sunan firmaları tespit ettiklerini ve bu firmalar ile işbirliği çalışmaları yapmak için uğraştıklarını anlattı. Dijital dönüşümün sanayi uygulamaları alanlarında faaliyet gösteren teknoloji firmalarını, İSO’nun Teknoloji İş Ortağı olmaya davet ettiklerini belirten Bahçıvan, dijital devrime dayanan yeni sanayileşme perspektifinin, artık kalkınma stratejimizin merkezinde yer alması gerektiğini vurguladı.
Teknolojide tüketici değil üretici olmamız gerektiği söylemini yineleyen Bahçıvan; “Başkalarının geliştirdiği teknolojiye bağımlı olarak kalkınan bir ülke modeli olmadığını hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız.” ifadesini kullandı.
Sanayiciler olarak dijitalleşme sürecinin endüstrilerdeki bütün üretim şekillerini değiştirdiğine ve üretim sistemlerinin yeniden oluştuğuna tanıklık ettiklerini söyledi.Söz konusu değişimin sadece üretim kısmına indirgenmemesi gerektiğini belirten Bahçıvan, tüm çalışma süreçlerinin de dijitalleşmesi gerektiğini aktardı. Cep telefonlarının giderek akıllanması gibi bu gelişmenin odağında olan fabrikaların da akıllandığına dikkat çeken İSO Başkanı, yeni dönemin bizlere kendi kendini düzenleyebilen otonom üretim sistemleri vaat ettiğini sözlerine ekledi.
Akıllı fabrika kavramının gelişmiş ülkelerde son yıllarda hızla yaygınlaşmaya başladığını, bunun yanında yapay zeka gibi teknolojilerin de gelişen dünyada en önemli rekabet unsurları arasında yer aldığını dile getirdi. Bu gelişmeler doğrultusunda Türkiye’nin de yeni nesil sanayi anlayışını benimsemesi ve bu yöne doğru bir dönüşüm gerçekleştirmesi gerektiğini dile getirdi.
Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, bu alanda en büyük ihtiyacın finansman kaynağı olduğunu belirttiDijital teknoloji tedarikçilerinin en büyük eksiğinin finansman bulmak olduğunu dile getiren Yeniçeri, dijitalleşmenin ön koşulu olan dijital iletişim konusunda önemli adımlar atacaklarını ve sanayiciler için yol haritası oluşturacaklarını anlattı.
GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy, dijital dönüşümün şirketler için üretkenlik ve inovasyon alanında büyük kazanımlar sağlayacağını belirterek, Türkiye’nin rekabet gücü yüksek teknolojiler arasında yer alabilmesi için teknoloji ve endüstri alanındaki gelişmeleri yakından takip etmemiz gerektiğini aktardı. 2020 yılında öngörülen 50 milyar nesnenin ve 9 milyar insanın bağlı olduğu endüstriyel internette bu değerin trilyonlarca dolara ulaşmasının beklendiğini sözlerine ekledi.
Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ise dijitalleşmenin şirketler için bir seçenek değil gereklilik olduğunu söyledi.Şirketlerin bu dönemde odaklanması gereken en önemli konulardan birisinin dijitalleşme olduğunu belirten Çalık, bunun bir zorunluluk olduğunu dile getirdi. İSO Meclis Üyesi ve CTECH Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Sarı ise dünyada çok ciddi oranda bir rekabetin olduğunu ve bu dönüşümün öncelikle sanayiyi vuracağını bildirdi. Otomatize olmanın işsizlik anlamına geldiğini ifade eden Sarı, İSO olarak sanayinin dijitale adaptasyonu konusunda üzerine düşeni yapacağını dile getirdi.