İstanbul Sanayi Odası (İSO) Aralık ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan açıklamalarda bulundu. Toplantıda 2022 yılındaki dünya ve Türkiye’deki ekonomik görünümü incelenirken sanayinin 2023 yılı beklentileri değerlendirildi.
kolayca yatırım yapın
Bahçıvan açıklamasında, 2022 yılının kaotik bir yıl olduğunu, salgından ve savaştan dersler çıkaran ülkelerin hem tedarik zincirlerine hem de sanayi ve ticaret politikalarında gözden geçirme süreçlerini hızlandırdığını kaydetti. Birçok risk başlığının da 2023 yılına devrettiğine işaret etti.
Türkiye ekonomisinin 2022 yılında en önemli sorunu olan enflasyona da değinen Bahçıvan, baz etkisi ve emtia fiyatlarındaki geri çekilmenin enflasyondaki düşüşü desteklediğini belirtti. Ancak Aralık ve Ocak ayında enflasyonun yükseleceğini ve 2023 yılının ortalarına kadar bu şekilde devam edeceğini ekledi.
Para Politikasındaki Tedbirler Finansman Erişimini Zorlaştırdı
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB), Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde uyguladığı politika faizinin yılı yüzde 9 ile tek haneli seviyede tamamlaması konusuna da dikkat çekti.
Bu durum için kredi mekanizmasına dönük çok sayıda düzenleyici adımın devreye alındığını belirten Bahçıvan, “İSO olarak kredilerin üretim, yatırım, istihdam ve ihracat gibi sürdürülebilir büyüme açısından yaşamsal alanlarda kullandırılması hedefini destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Diğer taraftan ise söz konusu tedbirlerin sanayicilerin finansman erişimini zorlaştırdığını vurgulayarak, 2022’de genel olarak reel sektörde finansman sorununun artarak devam ettiğini iletti.
Kredi Garanti Fonu Destekli Finansman Paketleri Açıklanacak
Erdal Bahçıvan, 2022 yılında uygulanan para politikasının finansman maliyetinin düşürülmesi ile gevşek ancak kredi akışının sınırlandırılması bakımından da sıkı olmak üzere ikili bir görünüm sunduğunu söyledi. Bahsi geçen durumunsa öngörülebilirliği azaltıp belirsizliği artırdığını açıkladı.
Yakın zamanda açıklanacak olan Kredi Garanti Fonu destekli finansman paketlerine işaret eden Bahçıvan, paketlerin özellikle KOBİ’leri ciddi ölçüde rahatlatacağına vurguda bulundu.
Böylece finansman temini sorununa da bir nebzede olsa çözüm sağlayacağını öne sürdü. Reel sektörde ise bu meselede kalıcı çözümün belirsizliklerin ortadan kalkarak öngörülebilirliğin tesis edilmesi olacağını paylaştı.
Asgari ücrete son bir yılda yapılan zam oranının yüzde 100’e ulaştığına dikkat çeken Bahçıvan, aynı şekilde emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin düzenlemenin de tüm kesimlerce merakla beklendiğini belirtti.
KAYNAK: AA