İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Ekim ayında 51,1’e yükselerek dış talepte ılımlı ama dikkat çekici bir iyileşmeye işaret etti. Üst üste 10. kez güçlenme gösteren endeks, Türkiye imalat sektörünün dış pazarlardaki talep koşullarının olumlu bir seyir izlediğini ortaya koydu.
Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı Almanya’da ekonomik aktivite, Ekim ayında beşinci kez daralarak durgun bir seyir izledi. Fransa’da da benzer şekilde küçülme devam etti. Almanya ve Fransa’nın Türkiye’nin imalat sanayi ihracatındaki payı yüzde 13 seviyelerinde. Buna karşılık Birleşik Krallık, İspanya ve İtalya gibi Avrupa pazarlarında üretim artışı ve büyüme eğilimi korundu.
ABD ve Orta Doğu Pazarı Güçlü Seyrediyor
Türkiye’nin ABD’ye yönelik ihracatında da güçlü bir artış yaşandı. ABD ekonomisi, 21 aydır süren büyüme eğilimini Ekim’de de korurken, bu durum Türk ihracatçıları için umut verici bir tablo çizdi. Aynı zamanda, Orta Doğu ülkeleri büyümenin ana kaynaklarından biri oldu; özellikle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), son altı ayın en hızlı büyüme oranına ulaştı.
Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt gibi diğer Orta Doğu ülkelerinde de üretim artışları kaydedildi. Ancak Mısır ve Lübnan’da daralma devam ederken, özellikle Lübnan’da üretimdeki düşüş son 44 ayın en yüksek seviyesine çıktı.
S&P Global’den Değerlendirme: Yeni Pazarlar Umut Veriyor
S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türkiye’nin ihracat ikliminin genel olarak iyileşme gösterdiğini belirterek, özellikle Almanya’daki durgunluğa rağmen diğer pazarlardaki pozitif gelişmelerin Türk firmalarına yurt dışı satışlarını sürdürebilmek için yeni fırsatlar sunduğunu söyledi.
Harker, Orta Doğu ve ABD pazarlarının büyüme dinamiklerinin, Türk ihracatçıları için önemli bir destek unsuru olduğunu vurguladı. Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin 50,0 eşik değerinin üzerinde seyretmesi, önümüzdeki dönemde Türk imalat sektörünün dış talep koşullarında iyileşmenin sürebileceğine dair umut veriyor.