Institute for Supply Management’tan (Arz Yönetimi Enstitüsü) ABD’ye ait bir gösterge, sektörün Eylül ayında 10 yıldan daha uzun bir süre içinde en düşük seviyeye ulaştığını gösterdi.
ISM ABD imalat satın alma yöneticileri endeks, Eylül 2009’da üst üste ikinci daralma ayına işaret ederek, Eylül 2009’dan bu yana en düşük seviye olan yüzde 47,8’e geriledi. Ağustos ayında ise yüzde 49,1 seviyesine gerilemişti.
ISM Başkanı Timothy Fiore, “Küresel ticaret, Temmuz 2019’da başlayan yeni ihracat siparişlerindeki daralma ile gösterildiği gibi en önemli sorun olmaya devam ediyor. Genel olarak bu ay yakın vadeli büyümeye ilişkin endişeler de artıyor,” dedi.
ISM verilerine göre; üretim ve istihdam endeksleri ile ölçülen tüketim, çoğunlukla talep yetersizliğinden kaynaklanan daha hızlı oranlarda daralıyor. ISM’ye göre; yeni siparişler, yarım kalmış işler, hammadde ihracat ve ithalat stokları da geçen ay ile kıyaslandığında daraldı.
İmalat sektöründe devam eden zayıflık, ABD ile Çin arasındaki yükselen ticaret savaşının ekonomiden büyük bir ısırık aldığının son işaretiydi. Üretim bir zamanlar son birkaç yıldaki istihdam ve aktivitede iyileşme ile Trump yönetimi altında büyük bir kazanan olarak kabul edildi.
Sektör, ilk kez üç yıldan fazla bir süre içinde Ağustos ayında sözleşme imzaladı ve ISM’ye göre; PMI’nın ortalama yüzde 56,5 oranında gerçekleştiği 35 aylık bir genişleme dönemine son verdi.
Deutsche Bank’n baş ekonomisti olan Torsten Slok, raporun ardından yayımladığı notta, “Bu yavaşlamanın görünüşte sonu yok, durgunluk riski gerçektir,” dedi.
Dow Verinin Açıklanmasıyla 100 Puan Düştü
Hisse senetleri, dördüncü çeyreğin ilk işlem günü olan Salı günü ABD’deki ekonomiye dair endişe verici üretim verilerine bağlı olarak ilk kazançlarını geri verdi.
Dow Jones Sanayi Ortalaması 100 puandan fazla toplandıktan sonra 102 puan düştü ve yüzde 0,5 oranında işlem gördü. S&P 500 yüzde 0,4 oranında daha düşük işlem görürken, Nasdaq Kompoziti yüzde 0,1 oranında geriledi.