Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İş Hayatındaki 6 Farklı Y Kuşağı Tipi

İş Hayatındaki 6 Farklı Y Kuşağı Tipi
Son Güncelleme: 
Yorum

Ülkemizde çalışan nüfusun çoğunluğu, 1980-2000 yılları arası doğan Y kuşağından oluşuyor. Kaldı ki Y kuşağının dünyadaki en geniş nesil olduğunu da bir ek bilgi olarak vermek isterim. Çünkü 7 milyarlık dünya nüfusunun 1,8 milyarını Y kuşağı ya da Y jenerasyonu oluşturuyor. Ve ayrıca bu rakamın, 2025 yılına kadar gözle görülür derecede artması bekleniyor. Çünkü yapılan tahminlere göre; gelecek 10 sene içerisinde dünya çalışan nüfusunun % 75’i Y kuşağı insanı olacak. Yani Y kuşağı, iş dünyası üzerinde bir anlamda hakimiyetini ilan edecek, denilebilir. Dünyada durum böyleyken ülkemizdeki durum da pek farklı değil.

Yani gelecek 8-10 sene içerisinde Türkiye çalışan nüfusunun % 70’i Y kuşağından oluşacak. Peki, Y kuşağı iş hayatında bu kadar önemli yer kaplıyorken ve gittikçe önem kazanırken, nesil hakkında yeteri kadar şey biliyor muyuz? Sonuçta; çok kısa süre içerisinde iş dünyasının hakimi Y kuşağı olacak. Diğer bir deyişle; ülkemizin geleceği Y kuşağının ellerinde olacak. İşte tüm bu nedenlerden dolayı; Y kuşağı hakkında edinebileceğimiz her türlü bilgiye karşı merak duymalıyız. Tıpkı aşağıdaki Y kuşağı kişilik tipleri gibi! Evet, hemen şimdi iş hayatında yer alan farklı 1980 kuşağı tiplerinden ve belli başlı özelliklerinden bahsedeceğiz. Ve umarım bu bilgileri yararınıza kullanabilirsiniz.

Seyahat Severler!

Seyahat Severler!Yolculuğa çıkmaktan ve yeni yerler gezip görmekten hoşlanan bu Y kuşağı tipi, doğal olarak seyahat etmesini sağlayacak mesleklere yöneliyor. Seyahat edebileceği bir işte çalışmasa bile, bulduğu her fırsatta yeni yerlere keşif yolculuklarına çıkıyor. Ve seyahat etmek için parasını harcamaktan hiç ama hiç çekinmiyor. Kaldı ki bu yaklaşımıyla hem iş hem de özel hayatında istediği noktalara ulaşmayı başarıyor. Çünkü hayata seyahat etmeyi seven kişilerin başarılı olma nedenlerini birebir doğrulayacak şekilde bakıyor.

Hem Yaratıcı Hem Haylaz Olanlar!

Hem Yaratıcı Hem Haylaz Olanlar!Y kuşağı arasında göze çarpan kişilik tiplerinden bir diğeri de hem yaratıcı hem de haylaz olanlar! İş ortamlarının hem maskotu hem de kurtarıcısı rolünü üstlenen bu eğlenceli kişilikler için şunlar söylenebilir. Onlar neredeyse bütün gün sosyal medyada takılan, ortamdan ortama giren, her akşam bir programı olan aktif tipler! Klişe yönetim şekillerini benimsemiş patronlar ve üstler için pek de kabul edilebilir olmayan bu çalışan tipi, haylazlıktan vazgeçtiği anda ise tam bir dâhiye dönüyor. Mesela; bütün gün iş yapmayıp aniden ortaya attığı bir fikirle herkesin takdirini kazanıyor. Kısacası; bu Y kuşağı tipi hem yaratıcılığını kullanabileceği hem de esnek çalışabileceği işlerde verim gösterebiliyor.

İlgili Yazı: İş Hayatında Y Kuşağına Söylenmemesi Gereken Sözler

Çalışmış Olmak için Çalışanlar!

Çalışmış Olmak için Çalışanlar!İş hayatında sık rastlanan bir diğer Y kuşağı tipi de çalışmış olmak için çalışanlar! Üstleri ortalıkta dolaşırken çalışan ama fırsatını buldukları her anda kaytarmanın bir yolunu bulan bu Y kuşağı insanı pek çok kişiye göre tembeldir. Ancak onun tek derdi sevmediği bir iş ortamında, sevmediği işi yapmasıdır. İşte bu nedenle de işe zoraki gider, bir anlamda iş hayatına X kuşağı insanı gibi bakar. Oysaki yapılması gereken severek yapacağı bir işe yönelmesi, Y kuşağının çalışmayı sevmeyen bir nesil olmadığını herkese kanıtlamasıdır.

Başarı Odaklılar!

Başarı Odaklılar!Y kuşağı çalışan kişilikleri arasında bir de hayran olunası başarı odaklılar var. Onlar bu yaklaşımlarını hem eğitim hem de iş hayatında belli edenlerdir. Daha okul yıllarındayken başlayan başarı hırslarını kariyer yolculukları boyunca da kaybetmezler. Ne istediğini bilen, yeteneklerinin farkında olan ve başarı için yapılması gereken her şeyi yapan bu Y kuşağı tipi, iş hayatının yıldız oyuncuları olarak da tanımlanabilir.

Eski Kafalılar!

Eski Kafalılar!Evet, çoğu Y kuşağı insanının yenilikçi ve değişime açık olduğunu biliyoruz. Ancak bu demek değil ki hepsi değişimi seviyor. Daha açık söylemek gerekirse, kimi Y kuşağı insanı açık ve net biçimde X kuşağı insanının özelliklerini taşıyor. Yani tıpkı onlar gibi geleneksel bir düşünce tarzına sahipler. Alışılagelmişi kabullenip, belirlenmiş kuralların dışına çıkmayı sevmiyorlar. Yenilikten çok hoşlanmıyor, rutin haline gelmiş belirginlikleri tercih ediyorlar. Kaba tabirle, onlar diğerlerine göre çok daha eski kafalılar!

Hırslı Feministler!

Hırslı Feministler!Son olarak bahsetmek istediğim Y kuşağı çalışan tipi ise hırslı feministler! Evet, isminden de tahmin edeceğiniz üzere bu Y kuşağı kadını, iş hayatında başarılı olmaya odaklanmış. Daha açık olmak gerekirse; bir erkeğin yapıp da kendisinin yapamayacağı hiçbir şey olduğuna inanmıyor.

İş hayatında erkeklerin kadınlara göre daha baskın ve başarılı olabileceği düşüncesine katlanamıyor. Kadın patronların sayısını çoğaltmak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Uzun lafın kısası; hırslı feministler büyük hayaller belirliyor ve onların peşinden gerçekten hakkını vererek koşuyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu