Yüksek işçilik ve artan vergi yükü maliyetlerinin üretimi baskıladığını savunan reel sektör temsilcileri, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Reel sektör temsilcileri, söz konusu durumun kayıt dışılığı artıracağına ilişkin endişelerine dikkat çekti.
Durumun halihazırda kayıtsız bir şekilde piyasada varlığını sürdürenlerin de ekmeğine yağ süreceğine işaret edildi. Kayıt dışı ekonominin artmasında yüksek riskli sektörlerinse hazır giyim, ayakkabı, mobilya ve gıda gibi emek yoğun sektörlerde olacağı savunuldu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bu hafta açıkladığı Mayıs ayı iş gücü istatistiklerine göre işsiz sayısı 193 bin kişi azalarak 3 milyon 328 bin kişiye gerilemişti. Söz konusu gruptaki 130 bin kişininse işgücü piyasasından çekildiği kaydedilmişti.
Ekonomim’in haberinde işgücü piyasasından bir ay içinde çekilen 130 bin kişinin büyük bir bölümünün kayıt dışı bölgeye geçtiğine ilişkin öngörüde bulundu.
İş Dünyası Pozitif Ayrımcılık İstiyor
İş dünyası temsilcileri imalat sanayii işletmelerine kurumlar vergisinde pozitif ayrımcılık talep ederken, finansmana erişiminse acilen açılması gerektiği konusunda uyarıda bulunduğu belirtildi.
Sektör temsilcileri kayıt altında olmayanların sisteme çekilmesinin önemine vurguda bulunarak, yok rekabette iyice zayıf düşen firmaların istihdam azaltma, iş yeri kapatma ve işletmeleri yurt dışına taşıma ihtimali olduğunu bildirdi.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, “Kendi ellerimizle içimizde bir Çin yarattık.” ifadelerini kullandı. Kurumlar vergisine getirilen 5 puanlık artışın işletmelerde kayıt dışı ekonomiyi büyüteceğine işaret etti.
Türk İşletmecilerin Yerini Suriyeliler Alıyor
Sürekli yükselen mevcut maliyetler sebebiyle kapanan işletmelerin yerini Suriyeli üreticilerin geçtiğini anımsatan İçten, adil olmayan rekabet koşullarının devamı halinde işini düzgün yapan firmaların ayakta kalmasının mümkün olmadığını aktardı.
İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel ise konuya ilişkin yorumda bulunarak, kayıt dışılığın artacağına ilişkin endişesini dile getirdi. Covid-19 pandemisinden sonra şirketlerin işletme sermayesi anlamında ciddi şekilde zayıfladığını söyledi.
Söz konusu durumun enflasyonist ortam ve finansmana erişim sorunlarıyla birleştiğini ifade eden Önel, böylece zorlu bir sürece girildiğini iletti. Vergi artışlarının imalat yapan firmaların üzerine ciddi yük bindirdiğinin de altını çizerek şöyle konuştu;
“Birçok firmada kaçak çalıştırılan yabancı var. Zaten bir kayıt dışılık vardı. Bu durum daha da artacak. Maalesef Türk işçilerin de bir bölümü kayıt dışına çıkarılabilir önümüzdeki süreçte.”
Kurumlar Vergisinin 5 Puan Yükseltilmesi Ciddi Bir Sorun!
Bu durumda vergilerin iyi analiz edilmesi gerektiğine vurguda bulunan Önel, imalatçıların kurumlar vergisinin 5 puan yükseltilmesinin çok ciddi bir sorun olduğunu kaydetti.
Vergilerin yükseltilmesiyle firmaların ya fatura kesmeyeceğini ya da şahıs hesaplarından ilerleyeceklerini öne sürdü. Önel imalatçıların vergiler sebebiyle arka yolları deneyeceklerine ilişkin tahminde bulundu.
İmalatçıların yöneldiği durumun önüne geçmek içinse en azından kurumlar vergisinin tıpkı ihracatçılara uygulandığı gibi imalatçılara da pozitif ayrımcılık olarak yapılması gerektiğine dikkat çekti.