Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İş Dünyasından 2024 Yılı Dezenflasyon ve Ticaret Vizyonu

2024 yılına ilişkin ekonomik beklentiler, Anadolu iş dünyasında önemli tartışma konuları arasında yer alırken dikkat çeken açıklamalar geldi. Detaylar haberde;
İş Dünyasından 2024 Yılı Dezenflasyon ve Ticaret Vizyonu
HABER GİRİŞ

Türkiye’de ekonomi yönetiminin uyguladığı dezenflasyon programı uyguladığı döneme ilişkin iş dünyası tarafından değerlendirmeler geldi. Yatırım ve ticaret koşulları değişirken, iş dünyası ise bu çerçevede değişen koşullara paralel olarak beklentilerini şekillendiriyor.

2024 yılının ilk yarısı için sıkı para politikalarıyla karşılaşılacak bir dönem öngörülürken, ikinci yarısı içinse enflasyon ve faizlerde düşüş bekleyen bir ortama geçişin olacağı tahmin ediliyor.

Ekonomim haberinde, söz konusu durumun iş dünyasının stratejilerini belirlemede kritik bir rol oynadığını ancak dış koşulların yarattığı fırsatlar ve risklerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, 2024’ü “büyük mücadele yılı” olarak nitelendirdi. Dezenflasyon programının başarısının önemine vurgu yapan Kıvanç, ikinci yarıda enflasyon ve faizlerdeki düşüşün iş dünyası için kritik olduğuna dikkat çekti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ve Antalya OSB Başkanı Ali Bahar ise 2024 yılı için hızlı bir yavaşlama uyarısında bulunarak ikinci yarıda toparlanma beklediğini ifade etti.

GCM Yatırım Banner

Çok hızlı yavaşlamanın binlerce şirketi zor duruma sokabileceği konusunda uyaran Bahar, borçların ödenemez duruma gelebileceğini söyledi. Şu anki süreçte de krediye erişimde sıkıntı yaşayan firmalar olduğunu, bunun firmaları daha zor durumda bırakabileceğini ekledi.

Eldeki verilerin piyasaya yansımaları dikkate alındığında 2024’te uygulanan politikaların piyasalar üzerindeki etkisinin olumlu devam edeceğini tahmin etti. Bahar, “Dezenflasyon politikalarını destekliyorum.” ifadelerini kullandı.

Eski Politikalara Dönüş Krize Götürebilir

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 2024 için daha ılımlı politikaların ilk yarıda devam edeceğini ancak ikinci yarıda sıkılaştırıcı bir rotaya girileceğini öngördü.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Hikmet Çinçin de konuya ilişkin görüşlerini bildirdi. Çinçin, önceki politikalara geri dönüşün krize götürebileceği uyarısında bulunarak ekonomik aktivitelerde ılımlı bir yavaşlama beklediğini dile getirdi.

Geçmiş politikalara dönüşün krize yol açabileceği konusunda uyaran Çinçin, bu yılın sıkı para politikalarının devam edeceği, bu durumun üreticiler ve tüketiciler için krediye erişimi kısıtlayarak maliyetleri artıracağını öngördü.

Genel olarak, ekonomik faaliyetlerin yavaş bir büyüme sürecinde olacağını vurgulayarak, dış pazarlardaki olumlu gelişmelerin olmaması durumunda ihracatçı firmaların zorluklarla karşılaşabileceğini belirtti.

Reel sektördeki yüksek faizler nedeniyle yavaşlamanın devam edeceğini ifade ederek, hizmetler sektörünün ise bu durumdan daha az etkileneceğini ileri sürdü.

Seçim sonrasında ekonomik faaliyetlerde önemli bir değişiklik olmayabileceğine dikkat çeken Çinçin, dış kaynak girişinin artması durumunda ise genel gidişatın olumlu bir yöne doğru değişebileceğini bildirdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.