
Türkiye’nin yerel yönetimlerinde 5 yıl boyunca hangi isimlerin yer alacağı 31 Mart seçimlerinin belirlenmesiyle gözler ekonomiye çevrildi. 2018’in yaz aylarında başlayan kur dalgalanması, beraberinde gelen yüksek enflasyon oranları gibi durumlar hükümeti bir dizi önlem almaya sevk etti. Ancak siyasilerin tüm konuşmalarında seçim sonrasında yapılacaklar yer alırken, iş dünyası temsilcileri bundan sonraki süreçte ana gündemimizin ekonomi olması çağrısında bulundu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, seçimsiz 4,5 yıllık dönemde ilk gündem maddemizin ekonomi olması gerektiğini söyledi.Bu dönemi kesintisiz icraat dönemi olarak geçirmemiz gerektiğini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonominin temellerini daha güçlendirecek yapısal reformları hayata geçirmemiz gerektiğini ve atılacak çok adımın olduğunu belirtti.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nden (TÜSİAD), seçimsiz sürecin ekonomik, sosyal ve siyasal reform gündemi için önemli bir fırsat olduğu açıklaması geldi. Yatırım ortamı, dijital dönüşüm ve eğitim gibi konularda yapışla reformlarda hızla ilerlenmesi gerektiği, yeni reform döneminde öncelikli hedefin ekonomik sorunlara kalıcı çözümler olması gerektiği ifade edildi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yapısal reform takviminin istikrarlı ve kesintisiz şekilde işlemesi için büyük bir fırsat yakalandığını söyledi.Hükümetin önümüzdeki 4,5 yılı ekonomiyi daha da güçlendirecek yapısal reform dönemi ilan edeceğini dile getiren Avdagiç, her belediye başkanının ticaretin ve üretimin önünü açan projelere hizmet etmesini dilediğini belirtti.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise yerel yönetimlerin küresel rekabetçilik ve sürdürülebilir kalkınmanın kilit aktörlerinden biri olduğunu aktararak “Bölgeler arası gelir adaletsizliğinin giderilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın yerelden başlayacağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, hedefin ekonomik istikrar ve kalkınmaya yönelik olması gerektiğini vurguladı.4,5 yıllık seçimsiz süreçte ekonomik reformların netleşmesi, kamusal dönüşümlerin tamamlanması, üretim ve yatırımda yeniden biçimlenen ekonomik modellerin uygulamaya konması gibi hedeflerin yanında yeniden büyüme trendini yakalamamız gerektiğinin altını çizdi.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nden (YASED) gelen açıklamada iş yatırım ortamının ilerletilmesine odaklanılması ve bunu sağlayacak yapısal reformların hızla hayata geçirilmesi gerektiği ifade edildi. Yerel yöneticilerin kendi bölgelerinde ülkemizin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayacak yatırımların artırılmasına yönelik çalışmalar yapmalarının önemi vurgulandı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı (DEİK) Nail Olpak ise bundan sonraki süreçte daha çok çalışmamız, üretmemiz ve istikrarlı bir şekilde büyümemiz gerektiğini dile getirdi. Yapısal reformların Türkiye ekonomisine ivme katmasını beklediklerini, bu sayede kırılganlıklardan uzak ve daha dayanıklı bir yapıya ulaşabileceğimizi belirtti.