İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada ABD ile diplomasiye hazır olduklarını, fakat tehdit ve baskılar karşısında savaştan korkmadıklarını belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ı “terörist” olarak tanımladığına işaret eden Pezeşkiyan, ABD ve İsrail arasındaki savaşta sivillerin ve çocukların öldürüldüğünü fotoğrafları göstererek İranlı vatandaşların “terör kurbanı” olduğunu vurguladı.
İran Cumhurbaşkanı, “Biz terörist değiliz. Teröristler ve terör destekçileri bizi terörist olarak etiketliyor. İran hiçbir zaman savaş başlamadı. Müzakerelere bağlı kaldı. Savaş bize dayatıldı. Savaştan korkmadığımızı ve barış görüşmelerinden kaçınmadığımızı kanıtladık” dedi.
İran’ın nükleer silah edinme gibi bir niyetinin olmadığını dile getiren Pezeşkiyan, barışçıl nükleer teknoloji için kimsenin iznine ihtiyaç duymadıklarını, haklarından vazgeçmeyeceklerini söyledi.
Diğer yandan güçlü komşulara sahip olmak istediklerini, Hürmüz Boğazı sularında güvensizlik oluşturma niyetinde olmadıklarını bildirdi.