İran’da Uzmanlar Meclisi, ABD-İsrail ile süren savaşın ortasında ülkenin yeni dini lideri olarak Mücteba Hamaney’i seçti. Böylece hayatını kaybeden Ali Hamaney’in yerine oğlu geçmiş oldu.
kolayca yatırım yapın
88 din adamından oluşan Uzmanlar Meclisi tarafından alınan kararla Mücteba Hamaney, İran’da devletin tüm kritik kararlarında son sözü söyleyen en üst makamın sahibi oldu.
Yeni liderin güvenlik güçleri ve Devrim Muhafızları üzerindeki etkisi nedeniyle sertlik yanlısı politikanın devam edeceği yorumları yapılıyor.
ABD Başkanı Donald Trump, lider seçiminde Washington’un da söz sahibi olması gerektiğini savunurken, İsrail yönetimi ise yeni lider dahil İran’daki üst düzey isimleri hedef alabileceklerini açıkladı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İran yönetimine yönelik operasyonların süreceğini söyledi.
Savaşın büyümesi enerji piyasalarını da sarstı. Petrol arzının risk altına girmesiyle Brent petrol ve WTI ham petrol fiyatları yüzde 25 civarında yükselerek varil başına 100 doların üzerine çıktı.
Özellikle Hürmüz Boğazı üzerinden sevkiyatın aksayabileceği endişesi piyasada sert fiyat hareketine yok açtı.
Artan çatışmalar nedeniyle ABD, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerindeki diplomatik personelini kısmen tahliye ederken, İran’ın bölgedeki askeri hedeflere saldırıları sürüyor. Uzmanlar, savaşın uzaması halinde petrol fiyatlarında yükselişin devam edebileceğini belirtiyor.