
Ülkenin atom enerjisi kuruluşunun yaptığı açıklamada İran’ın düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum stokları üzerindeki uluslararası kabul görmüş sınırı 10 gün içinde kıracağı duyuruldu.
Nükleer enerji tesislerinin işletilmesinden sorumlu İran Atom Enerjisi Teşkilatı’ndan bir sözcü, yerel reaktörlerde kullanım için ülkenin zenginleştirme seviyelerini yüzde 20’ye çıkartacağını fakat Avrupa’nın 2015 nükleer anlaşmasını kurtarmak için hala bir şansının olduğunu bildirdi.
Bunun için koşuluysa; Avrupa’nın kalan imza sahibi devletlerinin İran’ı, ABD’nin yıkıcı ekonomik yaptırımlarından korumak için bir yol bulması olarak dile getirdi.İran’ın Atom Enerjisi Teşkilatı sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupalı liderlerin konuşmak değil hareket etmelerinin gerektiğini söyledi.
İran Atom Enerjisi Teşkilatı’ndan Behrouz Kamalvandi devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, “Zenginleştirme oranını dört katına çıkardık ve hatta son zamanlarda daha da artırdık, böylece 10 günde 300 kilogram limitini geçecek. Eğer Avrupa ülkeleri hareket ederse, hala zaman var” dedi. Buna göre İran, sivil nükleer güç gelişimi için izin verilen uluslararası kabul görmüş yüzde 3,67’lik zenginleştirme sınırını aşmayı planladığını kaydetti.
Yani İran, nükleer programına ilişkin imzalanan ortak geniş aksiyon planında (Joint Comprehensive Plan of Action-JCPOA) belirlenen uranyum stok seviyesini aşacak.İran Atom Enerjisi Teşkilatı sözcüsü Behrouz Kamalvandi, 300 kilogramlık uranyum stok sınırını bugün aşmaya başlayacaklarını söyleyerek sınırı 27 Haziran itibariyle aşmış olacaklarını aktardı. İran lideri Ruhani de geçen hafta, ülkesinin nükleer anlaşmaya tek başına devam edemeyeceğini açıklamıştı.
ABD’nin 2018 yılında KOEP anlaşmasından tek taraflı çekilmesinin ardından İran’a yaptırım uygulaması, ülkede büyük ekonomik zarara yol açmış, ayrıca KOEP anlaşmasındaki AB ülkeleriyle İran’ın ticari ilişkilerini kötü etkilemişti. Avrupa Birliği, İran ile ticaret yapan firmaların zarar görmemesi için INSTEX isimli ödeme sistemini hayata geçireceğini duyursa da böyle bir mekanizma uygulamaya koyulmamıştı.