İran, artan enerji talebi ile karşı karşıya olduğu için bu ay içerisinde kayıtlı olarak faaliyet gösteren 118 kripto para madenciliği merkezinin elektriğini kesme kararı aldı.
Ülkenin enerji endüstrisinden bir sözcü Mostafa Rajabi Mashhadi, İran’daki 118 yasal kripto madenciliği merkezinin tamamına yönelik elektriğin 22 Haziran’dan itibaren kesileceğini söyledi.
Bu kararda mevsimsel etkenlerin de göz önünde bulundurulduğu kaydedildi. Mashhadi ayrıca, talebin 63.000 megavatı aşması nedeniyle ülke genelinde bu hafta elektrik kesintileri yaşanabileceğine dair uyarıda bulundu.
İran’ın kripto madenciliğine dair mesafeli bir duruşu mevcut. 2020 yılında yapılan düzenlemelerin ardından, faaliyet göstermesi için 1.000’den fazla madenciye lisans verildi. Araştırmalara göre İran, ülkeye uygulanan yaptırımların etkisini azaltmak için kripto madenciliğinden yararlandı.
İran Yasa Dışı Madencileri Kapatmıştı
İran geçen yılın Haziran ayında 7.000 kripto madenciliği merkezine operasyon yaparak, faaliyetlerini engelleme kararı almıştı. Bu merkezler yasa dışı olarak çalışıyordu. Yaptırımlar bununla kalmadı ve söz konusu madencilik merkezlerinin ulusal elektrik şebekesinden ayrılması için somut adımlar atıldı.
Bu tür politikaların İran’daki madencilik endüstrisi üzerinde etkisi oldu. Blockchain analitik firması Elliptic tarafından geçen yılın Mayıs ayında tüm Bitcoin madenciliğinin yüzde 4,5’inin İran’da gerçekleştiği tahmin ediliyordu.
Cambridge Alternatif Finans Merkezi’ne (CCAF) göre bu rakam Ocak ayı itibarıyla yüzde 0,12’ye kadar düşmüş durumda. Geçen yılın yaz aylarına kadar madencilikte en fazla pay Çin’e aitti. Çin hükümetinin kripto para madenciliğini yasaklaması ile beraber şirketler başka ülkelere taşınmak durumunda kaldı.
Madencilerin tercih ettiği ülkelerin başında ABD geliyor. Pazarda en fazla paya ABD sahip olurken, Kazakistan ve Rusya, madencilerin taşındığı ülkeler arasında yer alıyor.